Η δίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς, πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας που κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, έλαβε νέα αναβολή σήμερα, καθώς οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη ζήτησαν από εφετείο να εξετάσει το αίτημα του Κάραζιτς για περισσότερο χρόνο προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Ads

Νωρίτερα, σήμερα, ο Κάρατζιτς χαρακτήρισε ενώπιον του δικαστηρίου τις δύο σφαγές του Βοσνιακού πολέμου ως μύθους που δημιούργησαν οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και αρνήθηκε κατηγορηματικά την ανάμειξή του σε αυτές. «Θα μου είναι εύκολο να αποδείξω ότι δεν είχα καμία ανάμειξη σε όλα αυτά», δήλωσε ο Κάρατζιτς, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία για τις δολοφονίες στη Σρεμπρένιτσα είναι πολύ πρόχειρα και δεν μπορούν να αποδείξουν τι πραγματικά συνέβη.

Υποστήριξε μάλιστα πως οι 10.000 νεκροί της πολιορκίας του Σεράγιεβο, ήταν απλά το αποτέλεσμα των σφαγών μεταξύ των Μουσουλμάνων, ενώ χαρακτήρισε μύθο τη δολοφονία των 7.000 Μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα, υποστηρίζοντας πως οι Μουσουλμάνοι μάζευαν πτώματα από ομαδικούς τάφους προκειμένου να κατηγορήσουν τις σερβικές δυνάμεις για το θάνατό τους, συνέχισε ο Κάρατζιτς.