Μετά τη χθεσινή υπόσχεση για άμεση έναρξη εθνικού διαλόγου, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε τη χορήγηση νέας γενικής αμνηστίας για τα “εγκλήματα” που διαπράχθηκαν πριν από τις 20 Ιουνίου, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο Sana.

Ads

    Στις 31 Μαΐου, ο πρόεδρος Άσαντ είχε χορηγήσει γενική αμνηστία που συμπεριλάμβανε όλους τους πολιτικούς κρατουμένους, μεταξύ των οποίων τα μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων. Εκατοντάδες κρατούμενοι αφέθησαν τότε ελεύθεροι, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χθες, χιλιάδες πολίτες βγήκαν για ακόμα μία φορά στους δρόμους των πόλεων αντιδρώντας στην ομιλία του Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά την οποία ο Σύρος πρόεδρος δεν ικανοποιήσε τα λαϊκά αιτήματα για σαρωτικές πολιτικές αλλαγές. Ο Άσαντ, κατά τη διάρκεια της 70λεπτης τηλεοπτικής ομιλίας του, αναγνώρισε ότι τα αιτήματα για μεταρρυθμίσεις είναι νόμιμα, ωστόσο έκανε λόγο για πολλοστή φορά για “σαμποτέρ” που εκμεταλλεύονται την κατάσταση.

Χθες, οι δυνάμεις καταστολής επιχείρησαν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, στην εμπορική πόλη Άλεπο, συλλαμβάνοντας δεκάδες φοιτητές και έναν ιεροκήρυκα.

Ads

Πάντως, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται για ένα ψήφισμα που θα καταδικάζει την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στη Συρία ενώ προωθούνται νέες κυρώσεις εις βάρος της χώρας.