Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών Bundesnachrichtendienst (BND) επέτρεψε σε ιστορικούς να ερευνήσουν τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της κατά τα οποία προσλάμβανε πρώην ναζιστές εγκληματίες. Οι αποκαλύψεις μπορεί να βλάψουν το κόμμα των Χριστιανών Δημοκρατών της Μέρκελ, ακόμα και να αμαυρώσουν την κληρονομιά του πρώην καγκελάριου Κόνραντ Αντενάουερ.

Ads

Οι υπηρεσίες πληροφοριών προτιμούν να μην αποκαλύπτουν πολλά για την ιστορία τους. Ειδικά εάν αυτή περιλαμβάνει την πρόσληψη μαζικών δολοφόνων. Ωστόσο ο διευθυντής της BND και μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ernst Uhrlau, προσπαθεί εδώ και χρόνια να συμφιλιώσει την οργάνωση με το ναζιστικό παρελθόν της. Είναι πλέον γνωστό ότι υψηλόβαθμα στελέχη των SS όπως ο Johannes Clemens, ή «Τίγρις του Κόμο» και ο Georg Wilimzig, προσλήφθηκαν από την BND παρά το ναζιστικό παρελθόν τους και τα χιλιάδες θύματα στο ενεργητικό τους.

Η Καγκελαρία μέχρι πρόσφατα εμπόδιζε τις προσπάθειες του Uhrlau, παρά τις αντίστοιχες έρευνες που έχουν γίνει στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών. Τις προσεχείς ημέρες όμως πρόκειται να ξεκινήσουν οι έρευνες στη BND και την προκάτοχό της Gehlen Organization (Org). Οι πληροφορίες αναμένεται να προκαλέσουν ερωτήματα σχετικά με το παρελθόν της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), της Χριστιανοσοσιαλιστικής Ένωσης (CSU) και του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP).

Από τη δεκαετία του ’50 ήταν γνωστή η πολιτική των προσλήψεων στις οργανώσεις αυτές, μάλιστα ο βρετανικός Τύπος της εποχής χλεύαζε τα «Gestapo boys» που εργάζονταν στα αρχηγεία. Τότε ο Καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ ήταν επικεφαλής ενός συνασπισμού που αποτελούνταν κυρίως από τα CDU, CSU και FDP. Η αντιπολίτευση του είχε επισημάνει το ζήτημα, φαίνεται όμως ότι τα πρώην μέλη των SS και των SD είχαν τοποθετηθεί επίτηδες στις θέσεις αυτές για να «καμουφλαριστούν».

Ads

Κατά τις Δίκες της Νυρεμβέργης η Org και η BND χαρακτηρίστηκαν εγκληματικές, ενώ ο διευθυντής τους Reinhard Gehlen παραδέχτηκε ότι είχε προσλάβει περίπου 40 πρώην ναζιστές. Όπως αποκάλυψε, το 1946, εν’όψει του Ψυχρού Πολέμου, του ζητήθηκε να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για τις ΗΠΑ.

Ο Gehlen σύντομα είχε υπό τον έλεγχό του χιλιάδες υπαλλήλους στο χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ «Πρακτορείο 114». Έπρεπε όμως να προσέξει ώστε να μην προσλάβει εγκληματίες πολέμου, όχι τόσο για ηθικούς λόγους, όσο γιατί θα ήταν ευάλωτοι σε ρωσικούς εκβιασμούς. Η KGB εκμεταλλευόταν το παρελθόν των κατασκόπων στρέφοντάς τους εναντίον της BND, οπότε ο Gehlen ξεκίνησε να ερευνά τους υπαλλήλους του και να δημιουργεί δίκτυα παρακολούθησης αριστεριστών και ειρηνιστών σε όλη τη χώρα, αναζητώντας «μπολσεβίκικους δούρειους ίππους».

Ο Alfred Benzinger ήταν πρώην λοχίας της περιβόητης Secret Field Police (GFP) των Ναζί και επιλέχθηκε από τον Gehlen ως υπεύθυνος του «Πρακτορείου 114». Αυτός προσέλαβε πολλά πρώην μέλη των SS και SD, μερικά από αυτά υπεύθυνα για δεκάδες χιλιάδες φόνους. Πολλοί ελπίζουν ότι οι έρευνες θα αποκαλύψουν πως οι υπεύθυνοι της BND γνώριζαν για το ναζιστικό παρελθόν των υπαλλήλων τους, όχι όμως και για τα εγκλήματά τους. Αυτό θα απάλλασσε και τους πολιτικούς υπευθύνους, όπως ο Αντενάουερ, δε φαίνεται όμως πολύ πιθανό.

Βέβαια την εποχή εκείνη η άγνοια των υπευθύνων δεν οφειλόταν στο φόβο, αλλά στο ότι κανείς δεν ήθελε να γνωρίζει. Ακόμα και η CIA ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφερόταν για την ύπαρξη πρώην ναζιστών σους κύκλους της. Ο Gehlen δήλωσε μάλιστα τότε στη CIA ότι η υπηρεσία του προσλάμβανε ποσοστιαία λιγότερα πρώην μέλη των SS και SD από «τα περισσότερα υπουργεία».