Η ναυτική Βάση της Μπουσέτα, μόλις 10 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, και δύο εγκαταστάσεις με ραντάρ βρέθηκαν στο στόχαστρο των συμμαχικών δυνάμεων που διεξάγουν για τέταρτη μέρα την στρατιωτική επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» κατά των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη. Στη Βρετανία, το Κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τη συμμετοχή της χώρας στην στρατιωτική επιχείρηση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοινώθηκε πως θα προχωρήσει σε νέα σύνοδο την Πέμπτη μετά από αίτημα της Λιβύης, ενώ σήμερα συνεδριάζουν εκ νέου οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, σε μία προσπάθεια να καμφθούν οι γερμανικές και τουρκικές αντιρρήσεις για κοινή συμμαχική δράση. .
Ads
Το Συμβούλιο Ασφαλείας έλαβε το Σαββατοκύριακο επιστολή από τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα με την οποία ζητούσε επείγουσα σύνοδο του Συμβουλίου. Το αίτημα εξετάστηκε σήμερα από τα μέλη του Συμβουλίου, σε κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη στον ΟΗΕ. «Η Λιβύη ζητεί επείγουσα σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη γαλλο-αμερικανο-βρετανική επίθεση κατά της Λιβύης, ένα ανεξάρτητο κράτος και μέλος του ΟΗΕ», αναφέρει το Λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή.
Το ΝΑΤΟ παραμένει διαιρεμένο και χωρίς απόφαση σχετικά με την ηγεσία της επιχείρησης κατά της Λιβύης καθώς οι χώρες που εμπλέκονται ενεργά (Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ) συνεχίζουν για την ώρα μόνες αν και βλέπουν πιθανή μία μεταβίβαση του ελέγχου στη Βορειοαταλαντική Συμμαχία «εντός των ημερών».
Ραντάρ και ναυτικές βάσεις στο στόχαστρο, συντριβή αεροσκάφους των ΗΠΑ
Την τρίτη νύχτα διεξαγωγής της στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης στη Λιβύη επλήγη η βάση του πολεμικού ναυτικού του Καντάφι στη Μπουσέτα, μόλις 10 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη. Η διεθνής Συμμαχία βομβάρδισε και μέσα στην Τρίπολη, με δημοσιογράφους να αναφέρουν ότι εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα κοντά στην κατοικία του Μ. Καντάφι. Υπενθυμίζεται πάντως πως χθες, ΗΠΑ και Βρετανία διευκρίνισαν ότι ο επί 42 έτη ηγέτης της Λιβύης δεν αποτελεί στόχο της συμμαχικής επέμβασης.
Οι συμμαχικές δυνάμεις έπληξαν επίσης δύο εγκαταστάσεις ραντάρ της λιβυκής αεράμυνας, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, στα ανατολικά της χώρας κοντά στην Βεγγάζη.
Παρά τις συμμαχικές επιθέσεις, ο Μουαμάρ Καντάφι δεν φαίνεται να πτοείται και συνεχίζει τις επιθέσεις του κατά των πόλεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Οι δυνάμεις του δικτάτορα, χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό, εξαπέλυσαν σήμερα επίθεση με στόχο την κατάληψη της πόλης Ζιντάν. Επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, τανκς του λιβυκού στρατού βάλλουν κατά της Μισράτα με αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες μεταξύ των οποίων και παιδιά.
Στο μεταξύ, σήμερα έγινε γνωστό πως κατά τη διάρκεια της νύχτας ένας αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος κατέπεσε στη Λιβύη. Ο πιλότος του φέρεται να έχει διασωθεί, αφού χρησιμοποίησε το σύστημα εκτίναξης. Στο αεροσκάφος επέβαινε και δεύτερος χειριστής, ο οποίος αναζητείται, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διοίκησης στην Αφρική, Βινς Κρόουλι. «Το αεροσκάφος έπεσε εξαιτίας μηχανικής βλάβης και όχι από εχθρικά πυρά» τόνισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διοίκησης.
Εγκρίθηκε η βρετανική συμμετοχή στο κοινοβούλιο
Η βρετανική κυβέρνηση έλαβε την έγκριση από τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινοβουλίου τη Δευτέρα, για τις ενέργειες αλλά και το ρόλο της, στο πλαίσιο της επιχείρησης, της διεθνούς συμμαχίας κρατών, για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Μετά από συνεδρίαση που κράτησε 7 ώρες, το κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης με 557 ψήφους υπέρ και 13 κατά, με απαιτούμενη πλειοψηφία τους 544 ψήφους.
Το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι όχι μόνο η κυβερνητική συμμαχία των Συντηρητικών με τους Φιλελεύθερους, του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και συντριπτικό ποσοστό του συνόλου των βουλευτών της αντιπολίτευσης των Εργατικών, υποστηρίζουν τη στρατιωτική δράση στην κρίση στη Λιβύη. Ο Κάμερον χαρακτήρισε ως «καλό αποτέλεσμα», την «απενεργοποίηση» του συστήματος της Λιβυκής αεράμυνας, τις δύο πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμα, ότι η ταχεία δράση ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί μία «σφαγή» στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών τη Βεγγάζη.
Τέλος ο κ. Κάμερον, τόνισε ότι η Βρετανία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να συμμετάσχει στην ανάληψη δράσης από τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να προστατευθούν από τον Μουαμάρ Καντάφι οι πολίτες της Λιβύης, αλλά και για το «καλό της ανθρωπότητας».
Π. Μπεγλίτης: Η Ελλάδα παρέχει μόνο διευκολύνσεις για τη Λιβύη
Η Ελλάδα συμμετέχει στη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγεται στη Λιβύη παρέχοντας μόνο διευκολύνσεις τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι. Ωστόσο, ο κ. Μπεγλίτης παραδέχθηκε ότι οπλισμένα αεροσκάφη άλλων χωρών επιχειρούν από τη Σούδα, καθώς και ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ βρίσκεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα και θα επιχειρήσει από εκεί τις επόμενες ημέρες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η χώρα αναλαμβάνει τις διεθνείς και ευρωπαϊκές ευθύνες της και ότι σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και το ψήφισμα του ΟΗΕ. Έκανε λόγο για σοβαρό στρατηγικό έλλειμμα αξιοπιστίας στην Ε.Ε. και για στρατηγική κρίση στη δυτική συμμαχία. Σχετικά με το κόστος των επιχειρήσεων τόνισε ότι θα κόστιζε περισσότερο σε αξιοπιστία και στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων η μη συμμετοχή.
Σημειώνεται πως σήμερα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, ενημερώνει την Βουλή για τις εξελίξεις και τη συμμετοχή της Ελλάδας στις συμμαχικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος Καντάφι.
Κατά της επέμβασης οι Έλληνες
Την αντίθεσή τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυτικών δυνάμεων στη Λιβύη εκφράζουν οι Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ΚΑΠΑ Research. Αναλυτικότερα, το 56,8% των ερωτηθέντων θεωρούν λάθος την απόφαση για αεροπορική επέμβαση και μόνο το 31,8% τη θεωρούν ορθή.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (76%) τάσσεται κατά της συμμετοχής της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, το 49,8% κρίνει θετικά τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στην κρίση της Λιβύης, ενώ το 40,4% θεωρεί την στάση της Αθήνας αρνητική.
Βρετανία: Μόνο το 1/3 των πολιτών εγκρίνει την επέμβαση
Νέα δημοσκόπηση στη Βρετανία αποκαλύπτει πως μόνο ο ένας στους τρεις Βρετανούς πολίτες εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη. Η εταιρεία που διενήργησε την έρευνα για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters, κατέγραψε ότι το 43% διαφωνεί με τις στρατιωτικές επιθέσεις κατά του καθεστώτος Καντάφι και το 22% δηλώνει αβέβαιο για το αν έπρεπε ή όχι, να προχωρήσει η συμμαχία σε αυτές.
Με την πικρή εμπειρία του πολέμου στο Ιράκ, να τους φοβίζει ακόμα και τις απώλειες από το μέτωπο του Αφγανιστάν να συνεχίζονται, οι Βρετανοί δήλωσαν στο Reuters, ότι ανησυχούν πως θα παγιδευθούν σε μία ακόμα μακρόχρονη πολεμική εμπλοκή στο εξωτερικό και μάλιστα σε μια χρονική και οικονομική συγκυρία, όπου καλούνται να σφίξουν το ζωνάρι στο εσωτερικό, της χώρας.
«Δεν θα έπρεπε να είμαστε εκεί, έχουμε αρκετά μπλεξίματα ήδη στην πλάτη μας στο Αφγανιστάν», ή «είναι μια εμφύλια σύρραξη και δεν θα έπρεπε να ανακατευθούμε, ενώ συμβαίνουν και αλλού στον πλανήτη φρικαλεότητες, όπως στο Κογκό και στη Ζιμπάμπουε, με τον Μουγκάμπε, δεν μπορούμε να είμαστε οι ειρηνοποιοί του πλανήτη», είναι από τα σχόλια πολιτών, που κατέγραψε η δημοσιογραφική έρευνα στο Λονδίνο.
Το συμπέρασμα από τη σφυγμομέτρηση αυτή, είναι πως σχεδόν όλοι συμφωνούν με την αναγκαιότητα της απομάκρυνσης του Καντάφι από την ηγεσία της Λιβύης, αλλά δεν εγκρίνουν τους βομβαρδισμούς προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. «Αξίζει τον κόπο, πραγματικά αναρωτιέμαι», δήλωσε ένας πολίτης στο Παρίσι όταν ρωτήθηκε για την Γαλλοβρετανική πρωτοβουλία των βομβαρδισμών στη Λιβύη, εναντίον του καθεστώτος Καντάφι, προβληματισμένος μήπως τελικά οι στρατιωτικές επιθέσεις στη χώρα της Βόρειας Αφρικής προκαλέσουν μία ακόμα πλημμυρίδα από μετανάστες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Στο μεταξύ, σήμερα έγινε γνωστό πως τρεις Δυτικοί δημοσιογράφοι τελούν υπό κράτηση από τις δυνάμεις Καντάφι από τις 19 Μαρτίου. Πρόκειται για δύο απεσταλμένους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και έναν φωτογράφο του πρακτορείου Getty Images, σύμφωνα με τη μαρτυρία του οδηγού του αυτοκινήτου που τούς μετέφερε.
Οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων Ντέιβιντ Κλαρκ (Βρετανός) και Ρομπέρτο Σμιτ (Γερμανο-Κολομβιανός) και ο απεσταλμένος του Getty Τζο Ρέιντλ (Αμερικανός), αγνοούνται από το βράδυ της Παρασκευής.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >