Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν προσωρινά να παρατείνουν τις εξουσίες του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ για έναν ακόμη χρόνο, μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ads

«Ο εκπρόσωπος (…) δήλωσε ότι τα μέλη της συμμαχίας δεν έχουν ακόμη εγκρίνει την απόφαση. Είπε ότι αναμενόταν (…) σχετικά σύντομα μια απόφαση για την αποστολή μιας επίσημης προσφοράς στον Στόλτενμπεργκ να υπηρετήσει έναν ακόμη χρόνο στον τρέχοντα ρόλο του», ανέφερε το δημοσίευμα.

Η πηγή του πρακτορείου είπε ότι οι περισσότεροι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν με την άποψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι ο Στόλτενμπεργκ θα πρέπει να παραμείνει γενικός γραμματέας της συμμαχίας υπό τις παρούσες συνθήκες.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναφέρθηκε ότι κανένας από τους πιθανούς διαδόχους του Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία της συμμαχίας, όπως η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν, ο επικεφαλής της βρετανικής άμυνας Μπεν Γουάλας και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, δεν θα μπορούσε να κερδίσει τη συντριπτική υποστήριξη των 31 κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ο Στόλτενμπεργκ, εν τω μεταξύ, διαβεβαίωσε τον Ιούνιο ότι δεν επιδιώκει παράταση της θητείας του.

Ads

Ο Στόλτενμπεργκ είναι γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ από το 2014. Η θητεία του έχει ήδη παραταθεί δύο φορές. Έτσι, έληγε το 2022, αλλά λόγω της ουκρανικής σύγκρουσης παρατάθηκε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023.

Δεν υπάρχουν επίσημες εκλογές για τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ο οποίος διορίζεται με συναίνεση των κρατών μελών της συμμαχίας.