«Απαραίτητες» χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ τις αεροπορικές επιδρομές του εναντίον κατοικιών στο Αφγανιστάν, τονίζοντας πως θα συνεχιστούν σε συνεργασία με τις αφγανικές δυνάμεις.

Ads

Όπως δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Συμφώνου, Οάνα Λουνγκέσκου, μια ημέρα αφότου ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ζήτησε να σταματήσουν, αυτές οι επιθέσεις «είναι απαραίτητες και θα εξακολουθήσουν να είναι απαραίτητες». «Πρέπει να διεξάγονται και να συντονίζονται σε συνεργασία με τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ κατήγγειλε την απώλεια αμάχων, ενώ υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ και οι αφγανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα μετά το θάνατο 14 αμάχων, ανάμεσά τους και 10 παιδιά, το Σάββατο στη διάρκεια επίθεσης με ελικόπτερα εναντίον δύο κατοικιών στην επαρχία Χελμάντ.

Νωρίτερα, σήμερα, ο Καρζάι είχε προειδοποιήσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν ότι κινδυνεύουν να θεωρηθούν «δύναμη κατοχής» αν συνεχίσουν να σκοτώνουν αμάχους στη διάρκεια των επιχειρήσεών τους.

Ads

«Κάθε ζωή είναι πολύτιμη και λυπούμαστε για οποιαδήποτε απώλεια», επισήμανε η Λουνγκέσκου, συμπληρώνοντας πως «Αυτές οι επιχειρήσεις διεξάγονται σε συνεργασία με τις αφγανικές αρχές και πιστεύω ότι στο 85% των περιπτώσεων δεν ρίχνονται πυρά». Σύμφωνα με την ίδια, οι επικεφαλής του ΝΑΤΟ «καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουν ότι (αυτές οι επιχειρήσεις) δεν θα προκαλέσουν καμία απώλεια αθώων ζωών».

«Θα εξακολουθήσουμε να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρόεδρος Καρζάι», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

«Εάν (τα διεθνή στρατεύματα) εξακολουθήσουν να βομβαρδίζουν αφγανικές κατοικίες, παρόλο που η (αφγανική) κυβέρνηση τους το έχει απαγορεύσει, τότε η παρουσία τους δεν θα θεωρείται πια ως αυτή μίας δύναμης που διεξάγει πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά ως αυτή μίας δύναμης κατοχής», είχε τονίσει νωρίτερα ο Καρζάι σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ. «Ο βομβαρδισμός αφγανικών κατοικιών απαγορεύεται», είχε υπογραμμίσει ο Αφγανός πρόεδρος.