Με το βλέμμα στραμμένο στη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να κινητοποιήσει 90.000 στρατιώτες σε μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Ads

Η βορειοατλαντική συμμαχία ανακοίνωσε ότι η άσκηση θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και θα δοκιμάσει την ικανότητα των συμμάχων, σε μια χρονική περίοδο μηνών, στο σενάριο εμπλοκής σε μια σύγκρουση με έναν αντίπαλο τόσο ικανό όσο η Ρωσία.

Η άσκηση «Steadfast Defender 2024» θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαΐου και θα περιλαμβάνει μονάδες από τις 31 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ καθώς και από τη Σουηδία που είναι υποψήφιο-μέλος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Στρατηγός Κρίστοφερ Κάβολι.

Ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η κλίμακα της άσκησης αποτελεί επίδειξη της νέας ετοιμότητας της συμμαχίας. «Αυτός είναι ένας αριθμός ρεκόρ στρατευμάτων που μπορούμε να διαθέσουμε και να πραγματοποιήσουμε μια άσκηση σε αυτό το μέγεθος, σε όλη τη συμμαχία, σε όλο τον ωκεανό, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Ο Μπάουερ προειδοποίησε επίσης ότι οι κοινωνίες στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστούν καλύτερα για έναν πιθανό μελλοντικό πόλεμο με τη Ρωσία. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε ειρήνη και γι’ αυτό έχουμε τα σχέδια, γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε για μια σύγκρουση. Δεν επιδιώκουμε καμία σύγκρουση, αλλά αν μας επιτεθούν πρέπει να είμαστε έτοιμοι» σημείωσε.

Ο ανώτερος διοικητής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν υποβαθμιστεί σοβαρά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά το ναυτικό και η αεροπορία της παραμένουν «σημαντικές» δυνάμεις.

Οι προσπάθειες της Μόσχας να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της παρεμποδίζονται από τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων, είπε, αλλά το Κρεμλίνο καταφέρνει ακόμη να αυξήσει την παραγωγή πυροβολικού και πυραύλων.

Επί του εδάφους στην Ουκρανία, ο Μπάουερ δήλωσε ότι ενώ εξακολουθούν να διεξάγονται έντονες μάχες, η γραμμή του μετώπου «δεν κινείται πολύ προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

«Ενώ οι πιο πρόσφατες επιθέσεις της Ρωσίας είναι καταστροφικές, δεν είναι στρατιωτικά αποτελεσματικές», είπε, καλώντας τους υποστηρικτές της Ουκρανίας να μην είναι «υπερβολικά απαισιόδοξοι» για τις προοπτικές του Κιέβου φέτος.

Η συμμετοχή της Γερμανίας

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, η Γερμανία θα στείλει 12.000 στρατιώτες μαζί με 3.000 οχήματα και 30 αεροσκάφη.

Επικαλούμενη το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου, η Bild αναφέρει ότι η άσκηση θα προσομοιώνει μια ρωσική επίθεση σε έδαφος του ΝΑΤΟ, σενάριο που θα πυροδοτήσει το Άρθρο 5. Το άρθρο αναφέρει ότι εάν οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση, όλες οι άλλες χώρες της συμμαχίας θα κινητοποιηθούν για να την υπερασπιστούν.

Η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ από τον Ψυχρό Πόλεμο πραγματοποιήθηκε το 2018, όταν περίπου 51.000 στρατιώτες συμμετείχαν στο «Trident Juncture 2018» στη Νορβηγία.

Η ανακοίνωση της άσκησης του ΝΑΤΟ έρχεται μετά την αποκάλυψη ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για ρωσική επίθεση στο ΝΑΤΟ το 2025.

Μυστικά έγγραφα από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας αποκαλύπτουν έναν βήμα προς βήμα οδηγό για το πώς η Ρωσία θα κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο σε μόλις 18 μήνες.