«Ναι» στην ανταλλαγή ουρανίου με τη διεθνή κοινότητα είπε το Ιράν, μετά τις διαπραγματεύσεις που είχε με την Τουρκία και τη Βραζιλία. Η Δύση, ωστόσο, εκφράζει τις αμφιβολίες της για τη σημερινή συμφωνία στην Τεχεράνη, τονίζοντας ότι «δεν απαντά σε όλες τις ανησυχίες» της διεθνούς κοινότητας.

Ads

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, της Βραζιλίας και της Τουρκίας κατάφεραν να βρουν τελικά σημείο σύγκλισης και κατέληξαν σε συμφωνία για την ανταλλαγή πυρηνικών καυσίμων. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, το Ιράν θα μεταφέρει στην Τουρκία 1.200 κιλά ελαφρά εμπλουτισμένο ουράνιο σε αντάλλαγμα με πυρηνικά καύσιμα για την ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

Παράλληλα, μιλώντας στο Reuters, o Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν δήλωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ουρανίου εμπλουτισμού σε ποσοστό 20%, ακόμη και ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας.

Οι ΥπΕξ του Ιράν, της Τουρκίας και της Βραζιλίας έφτασαν στο σημείο αυτό, που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία ως βήμα ώστε να αποφευχθούν νέες αντεγκλήσεις, μετά από 18 ολόκληρες ώρες διαπραγματεύσεων. Το επεξεργασθέν κείμενο θα παρουσιασθεί στους ηγέτες των τριών χωρών, Ρατζίπ Ταγίπ Ερντογάν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και Λουΐζ Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Ads

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη για επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ύστερα από τη συμφωνία του Ιράν με την μεσολάβηση Βραζιλίας και Τουρκίας να στέλνει ορισμένο από το ουράνιό του για εμπλουτισμό στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο δήλωσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα μεταξύ Ιράν, Βραζιλίας και Τουρκίας αποτελεί «μία νίκη της διπλωματίας». Λίγο νωρίτερα,στη Μαδρίτη, σύμβουλος του προέδρου της Βραζιλίας απέρριψε τις επικρίσεις του Ισραήλ το οποίο κατηγόρησε το Ιράν ότι παραπλάνησε την Βραζιλία και την Τουρκία για την υπογραφή της συμφωνίας ανταλλαγής ουρανίου με πυρηνικά καύσιμα. «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να λέει ότι θέλει, αλλά είναι η πρώτη φορά που το Ιράν αποδέχεται του πυρηνικό του καύσιμο να αποστέλλεται σε τρίτη χώρα για ανταλλαγή με εμπλουτισμένο ουράνιο» ανέφερε.

Στο παρελθόν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας έχει υπερασπιστεί το δικαίωμα του Ιράν στην ατομική ενέργεια λέγοντας πως η τακτική των κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα είναι αναποτελεσματική.

«Η ανταλλαγή θα γίνει στην Τουρκία», διευκρίνισε εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: «Θα ενημερώσουμε μέσα στην εβδομάδα της Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τη συμφωνία αυτή. Η ποσότητα που θα ανταλλαγεί είναι 1.200 κιλά ουρανίου, εμπλουτισμένου κατά 3,5%».«Η συμφωνία ανταλλαγής, την οποία υπέγραψε σήμερα το Ιράν, δείχνει ότι η Τεχεράνη θέλει να υιοθετήσει μία εποικοδομητική προσέγγιση… Δεν υπάρχει πλέον έδαφος για νέες κυρώσεις και πιέσεις», δήλωσε ο Τούρκος ΥπΕξ, κ. Νταβούτογλου.

H συμφωνία που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Τεχεράνη και αφορά πρόγραμμα ανταλλαγής ελαφρώς εμπλουτισμένου ιρανικού ουρανίου με υψηλά εμπλουτισμένο πυρηνικό καύσιμο, «δεν απαντά σε όλες τις ανησυχίες» της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, της Κάθριν Αστον.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπει δήλωσε: «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Ανησυχούμε πολύ από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η χώρα αυτή πρέπει να καθησυχάσει την διεθνή κοινότητα αναφορικά με τις προθέσεις της για το πρόγραμμά της».

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Ιράν με την Βραζιλία και την Τουρκία για τον εμπλουτισμό ουρανίου, είναι «ενθαρρυντική» αλλά η Τεχεράνη πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε η Μαρτίν Νεσίρσκι, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Kι Mουν.

Ο Λευκός Οίκος, τέλος, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξακολουθούν να νιώθουν πάντα μεγάλη ανησυχία όσον αφορά το ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν, χωρίς πάντως να απορρίψει κατηγορηματικά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

Η «παγωμένη» πρόταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), βάσει της οποίας το Ιράν θα στέλνει ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού στο εξωτερικό και θα λαμβάνει πίσω ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού, η οποία φαίνεται να ξαναζεστάθηκε κατά τις χθεσινές και σημερινές διαπραγματεύσεις στην Τεχεράνη, θεωρούνται από τη Δύση ως η τελευταία ευκαιρία του Ιράν να αμβλύνει την ένταση όσον αφορά τις αμφιλεγόμενες πυρηνικές του δραστηριότητες και να αποφύγει έναν νέο γύρο κυρώσεων από τον ΟΗΕ.

Το Ιράν είχε δείξει στο πρόσφατο παρελθόν ιδιαίτερα απρόθυμο στην πρόταση εξαγωγής του ουρανίου του και ανταλλαγής του με πυρηνικά καύσιμα, λέγοντας ότι η ανταλλαγή πρέπει να πραγματοποιείται ταυτόχρονα στο εσωτερικό της χώρας. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα ο πρέσβης του Ιράν στη Βραζιλία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης από την Τεχεράνη.

Η Βραζιλία και η Τουρκία, οι οποίες και οι δύο δεν είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέχρι τώρα δεν έχουν υποστηρίξει τις αμερικανικές προσπάθειες για επιβολή κυρώσεων ώστε να παύσει ο εμπλουτισμός ουρανίου στη χώρα. Οι ΗΠΑ καθώς και οι σύμμαχες τους, χώρες υποστηρίζουν ότι η Τεχεράνη εμπλουτίζει ουράνιο για στρατιωτικούς λόγους, το Ιράν από τη μεριά του ωστόσο ισχυρίζεται ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς και προορίζεται για την ενεργειακή απεξάρτηση των πολιτών του.