Την απόλυτη πλειοψηφία στο περιφερειακό Κοινοβούλιο κατακτά σύμφωνα με τα exit poll, ο συνασπισμός των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που βρίσκονται, ωστόσο, σε μικρό βαθμό ενσωμάτωσης. 
 

Ads

Ο κύριος συνασπισμός υπέρ της ανεξαρτησίας «Junts pel Si» κερδίζει από 63 έως 66 έδρες στο 135μελές περιφερειακό Κοινοβούλιο, ενώ το μικρότερο αριστερό κόμμα CUP, που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, θα εξασφαλίσει άλλες 11 έως 13 έδρες. Οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί συγκεντρώνουν μαζί το 49,8% των ψήφων.

image

Αν τα exit poll επιβεβαιωθούν όπως αναμένεται να γίνει η Καταλονία αλλάζει σελίδα καθώς θα συγκρουστεί κατά μέτωπο με τη Μαδρίτη. Και τα δυο κόμματα που μετέχουν στο συνασπισμό έχουν δηλώσει ότι αν κερδίσουν την πλειοψηφία θα κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας εντός 18 μηνών. 

Ads

Η συμμετοχή στις εκλογές που φαίνεται ότι έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, αναμένεται ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στην εκστρατεία τους για την απόσχιση της Καταλονίας, που τα δύο τελευταία χρόνια φαινόταν να χάνει έδαφος.

Η Μαδρίτη από την πλευρά της έχει διαμηνύσει ότι θα μπλοκάρει μια τέτοια εξέλιξη στα δικαστήριο καθώς το ισπανικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει την απόσχιση περιφερειών. Το ίδιο είχε κάνει και με το δημοψήφισμα που είχαν οργανώσει οι Καταλανοί και το οποίο κρίθηκε μη νόμιμο από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.