Οι εθνοτικοί Αρμένιοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ χρειάζονται εγγυήσεις ασφαλείας προτού παραδώσουν τα όπλα τους, δήλωσε σύμβουλος του ηγέτη τους σήμερα, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα αφότου το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι έθεσε την αποσχισθείσα περιοχή ξανά υπό τον έλεγχό του.

Ads

Οι αρμενικές αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατηγόρησαν το Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασε την εκεχειρία που συμφωνήθηκε την Τετάρτη, αφού μια αστραπιαία επίθεση του Αζερμπαϊτζάν ανάγκασε τους αυτονομιστές να συμφωνήσουν να αφοπλιστούν.

Το υπουργείο Άμυνας του Μπακού δήλωσε ότι ο ισχυρισμός ότι οι δυνάμεις του παραβίασαν την εκεχειρία ήταν «εντελώς ψευδής». Δύο πηγές στην κύρια πόλη του Καραμπάχ δήλωσαν στο Reuters ότι άκουσαν βαριά πυρά το πρωί της Πέμπτης, αλλά δεν ήταν σαφές ποιος πυροβολούσε.

Οι πυροβολισμοί και οι αντικρουόμενες αφηγήσεις ανέδειξαν το ενδεχόμενο περαιτέρω αιματοχυσίας, παρά τη συμφωνία που συμφωνήθηκε 24 ώρες νωρίτερα και η οποία, σύμφωνα με το Αζερμπαϊτζάν, αποκατέστησε την κυριαρχία του στο Καραμπάχ μετά από 35 χρόνια σύγκρουσης.

Ads

«Έχουμε μια συμφωνία για την παύση της στρατιωτικής δράσης, αλλά περιμένουμε μια τελική συμφωνία – οι συνομιλίες συνεχίζονται», δήλωσε στο Reuters ο Ντέιβιντ Μπαμπαγιάν, σύμβουλος του ηγέτη της αποσχισθείσας εθνικής Αρμενίας της Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Σαμβέλ Σαχραμανιάν.

«Πρέπει να συζητήσουμε πολλά πολλά ερωτήματα και ζητήματα. Δεν έχει υπάρξει ακόμη τελική συμφωνία», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την παράδοση των όπλων, ο Μπαμπαγιάν είπε ότι ο λαός του δεν μπορεί να αφεθεί να πεθάνει, οπότε θα πρέπει πρώτα να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας. «Πρέπει να επιλυθεί ένα πλήθος ερωτημάτων», δήλωσε.

Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Πέμπτη 21/9, στην αζέρικη πόλη Γιεβλάχ μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και εκπροσώπων της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, όπως αυτοαποκαλούνται οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι αρχές του Αρτσάχ ανέφεραν σε ανάρτηση στο Telegram ότι δεν επιτεύχθηκε τελική συμφωνία.

«Ο δρόμος της ειρήνης δεν είναι εύκολος, αλλά πρέπει να τον πάρουμε» λέει ο Πασινιάν

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κάλεσε τη χώρα του να πάρει «το δρόμο» της ειρήνης, έστω κι αν είναι δύσκολος, ενώ κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι άφησε το Αζερμπαϊτζάν να ανακαταλάβει στρατιωτικά την αποσχισθείσα περιφέρεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.

«Πρέπει να εκτιμάμε την ειρήνη και δεν πρέπει να συγχέουμε ειρήνη, εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός. Η ειρήνη είναι ένα περιβάλλον χωρίς διακρατικές και διεθνικές συγκρούσεις. Αυτός ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά πρέπει να τον πάρουμε», δήλωσε σε ομιλία του προς το έθνος με την ευκαιρία του εορτασμού της αρμενικής ανεξαρτησίας.

Ο Πασινιάν δεν έκανε στην ομιλία του καμιά άμεση αναφορά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η ανακατάληψη του οποίου από τους Αζέρους έχει προκαλέσει αιτήματα για την παραίτηση του.

*Με πληροφορίες από Reuters