Ο φυλακισμένος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, αντιμετωπίζει πλέον «δύο μεγάλες δίκες», μία με την κατηγορία του εξτρεμισμού και μία με την κατηγορία της τρομοκρατίας, δήλωσε την Τετάρτη (26/2) στο Twitter η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιαρμούς.

Ads

Οι κατηγορίες για εξτρεμισμό επισύρουν συνολικά έως και 30 χρόνια φυλάκισης, ενώ ο Ναβάλνι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και 35 χρόνια φυλάκισης για τις κατηγορίες για τρομοκρατία, δήλωσε η Γιαρμούς.

Ο Ναβάλνι ανέφερε για πρώτη φορά στο Twitter νωρίτερα σήμερα, ότι είχε ενημερωθεί για μια νέα «υπόθεση τρομοκρατίας» εναντίον του, η οποία θα εκδικαζόταν από στρατιωτικό δικαστήριο. Η κατηγορία, στην περίπτωση αυτή, ήταν ότι «εγώ, ενώ βρίσκομαι στη φυλακή, διαπράττω τρομοκρατικές επιθέσεις», ανέφερε ο επικριτής του Κρεμλίνου.

Ο διευθυντής του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς του Ναβάλνι, Ιβάν Ζντάνοφ, ισχυρίστηκε στο Twitter ότι μέρος της υπόθεσης τρομοκρατίας κατά του Ναβάλνι αφορά σχόλια που έκανε ο επικεφαλής του επιτελείου του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ στο «Popular Politics» -ένα ρωσόφωνο κανάλι στο YouTube- στις 10 Ιουλίου του περασμένου έτους, σχετικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ads

Ο Ζντάνοφ δήλωσε επίσης ότι ο ανακριτής της υπόθεσης τρομοκρατίας θα εξετάσει την υπόθεση Τατάρσκι ως μέρος της έρευνας.

Η Αντιτρομοκρατική της Ρωσίας ισχυρίστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η έκρηξη που σκότωσε τον στρατιωτικό μπλόγκερ Βλαντλέν Τατάρσκι σε ένα καφέ στην Αγία Πετρούπολη στις 2 Απριλίου σχεδιάστηκε από την Ουκρανία με τη συμμετοχή των υποστηρικτών του Ναβάλνι, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti στις 3 Απριλίου. Το ίδρυμα του Ναβάλνι αρνείται τους ισχυρισμούς.

«Ο Ναβάλνι έχει 10 ημέρες για να “εξοικειωθεί” με τα έγγραφα της υπόθεσης εξτρεμισμού εναντίον του», πρόσθεσε ο Γιαρμούς.

Η απόφαση ελήφθη σε κλειστή ακροαματική διαδικασία στο περιφερειακό δικαστήριο Μπασμάνι της Μόσχας στη Ρωσία. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι υπάρχουν 196 τόμοι εγγράφων που σχετίζονται με την υπόθεση εξτρεμισμού και ότι το δικαστήριο θα εξετάσει εκ νέου το θέμα μετά τις 5 Μαΐου.