«Να επιχειρήσει να σταματήσει» τις απελάσεις των Ρομά ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο Ρουμάνος ομόλογός του Τραϊάν Μπασέσκου. Ο Γάλλος πρόεδρος, ωστόσο, δεν έδωσε καμία «σαφή απάντηση», καθώς φέρεται να σημείωσε σχετικά: «Θα το συζητήσουμε όταν μπορέσουμε».

Ads

«Ζήτησα από τον πρόεδρο Σαρκοζί να επιχειρήσει το σταμάτημα των απελάσεων κατά το τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο» δήλωσε ο κ. Μπασέκσου, προσθέτοντας ότι «Η απάντηση που έλαβα δεν ήταν ξεκάθαρη αλλά ότι θα το συζητήσουμε όταν θα μπορέσουμε. Εμείς επιθυμούμε μια συνάντηση τις προσεχείς εβδομάδες».

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε από τις γαλλικές αρχές νέα στοιχεία για την έρευνά της σχετικά με την κατάσταση των Ρομά στη Γαλλία, η οποία γίνεται για να αποφασίσει αν στοιχειοθετείται η έναρξη διαδικασιών εναντίον του Παρισιού για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός της.

Ο Ολιβιέ Μπεγί αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το περιεχόμενο αυτών των νέων στοιχείων, αλλά σύμφωνα με έγγραφο που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, οι γαλλικές αρχές έδωσαν στην Επιτροπή ένα υπόμνημα για την κυβερνητική εγκύκλιο της 5ης Αυγούστου που υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ.

Ads

Η εγκύκλιος αυτή αποτελεί το κύριο στοιχείο κατά της Γαλλίας στην έρευνα για το αν στοιχειοθετείται η έναρξη μιας διαδικασίας εναντίον της για παραβίαση ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην περίπτωση που έκανε διακρίσεις κατά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού νόμου του 2004 για την ελεύθερη μετακίνηση.

Παράλληλα ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο δήλωσε σήμερα ότι οι απελάσεις Ρομά από τη γαλλική κυβέρνηση δεν είχαν εθνικά κίνητρα, γράφει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. «Τα μέτρα αυτά υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του νόμου. Οι αρχές της ενσωμάτωσης θα πρέπει να λειτουργούν, όμως η δημόσια τάξη πρέπει επίσης να γίνεται σεβαστή στους καταυλισμούς που δεν έχουν ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας» σημείωσε ο Θαπατέρο.

Στο μεταξύ, πολλές αμερικανικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν σήμερα την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον να προχωρήσει δημοσίως σε καταδίκη της κατάστασης των Ρομά στη Γαλλία.

«Ζητήσαμε να μιλήσει σήμερα και να καταδικάσει την τακτική της Γαλλίας ως προς τις απελάσεις των Ρομά, καθώς και όλα τα αρνητικά στερεότυπα έναντι των Ρομά από γάλλους πολιτικούς άνδρες» αναφέρεται σε ανοικτή επιστολή των αμερικανικών ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Η επιστολή εστάλη από τις οργανώσεις Human Rights First, Διεθνή Αμνηστία των ΗΠΑ, Σπίτι της Ελευθερίας και Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μια αμερικανική αντίδραση, αναφέρουν οι ανωτέρω οργανώσεις, «θα δώσει ένα μήνυμα και σε άλλες χώρες όπου οι Ρομά είναι θύματα διακρίσεων, να ενεργήσουν» αναφέρεται στην ανοικτή επιστολή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Σεπτεμβρίου ανώνυμος ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε: «Οι ΗΠΑ καλούν τη Γαλλία και άλλες χώρες να σεβαστούν τα δικαιώματα των Ρομά».