Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα απόφαση με την οποία ζητεί από τη Γαλλία και τα άλλα κράτη της ΕΕ «να σταματήσουν αμέσως» τις απελάσεις των Ρομά, οι οποίες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Από την πλευρά της, η Γαλλία απαντά πως δεν τίθεται ζήτημα να σταματήσουν οι απελάσεις.

Ads

Η απόφαση, η οποία ελήφθη ύστερα από πρόταση που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και οι Κομμουνιστές, εγκρίθηκε με 337 ψήφους έναντι 245. Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν «βαθειά ανησυχία για τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές της Γαλλίας, αλλά και οι αρχές άλλων χωρών μελών και κάλεσαν τις αρχές αυτές να σταματήσουν αμέσως τις απελάσεις των Ρομά».

Ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν απάντησε από την πλευρά του ότι «δεν τίθεται ζήτημα» να σταματήσει η Γαλλία τους επαναπατρισμούς των Ρομά, όπως της ζητά το Ευρωκοινοβούλιο. «Θέλω να πω πολύ ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει θέμα να σταματήσει η Γαλλία τους επαναπατρισμούς, είτε πρόκειται για Ρουμάνους, για Βουλγάρους ή για οποιονδήποτε άλλο υπήκοο» δήλωσε ο Ερ.Μπεσόν στη διάρκεια επίσκεψής του στο Βουκουρέστι.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερέβη τις αρμοδιότητές του και προφανώς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υποταχθούμε σε μια πολιτική υπαγόρευση» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία εφαρμόζει επιμελώς το κοινοτικό δίκαιο και σέβεται επιμελώς τη γαλλική νομοθεσία.

Ads

Η Γαλλία ζητά από τη Ρουμανία ένταξη των Ρομά

Την εφαρμογή έκτακτου εθνικού προγράμματος ένταξης των πολιτών Ρομά στο έδαφός της, ζητά η Γαλλία από τη Ρουμανία, που έχει τη μεγαλύτερη κοινότητα Ρομά της Ευρώπης, σύμφωνα με εκτιμήσεις μεταξύ 530.000 και 2,5 εκατομμυρίων μελών.

«Η Γαλλία θα ζητήσει δεσμεύσεις για αστυνομική και δικαστική συνεργασία, για την πάταξη της διακίνησης ανθρώπων, την ένταξη των Ρομά στη Ρουμανία με την εφαρμογή ενός έκτακτου εθνικού προγράμματος για την περίοδο 2010-2013», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Πιέρ Λελούς, πριν από τις προγραμματισμένες συναντήσεις του με αρκετούς Ρουμάνους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τον Λελούς, που πραγματοποιεί 24ωρη επίσκεψη στο Βουκουρέστι μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν, το έκτακτο σχέδιο θα εφαρμοστεί με ευρωπαϊκούς πόρους ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Το Παρίσι ελπίζει κατά την επίσκεψη αυτή να αποσπάσει μια “δέσμευση της Ρουμανίας να εντάξει τους Ρομά στην επικράτειά της” συμπεριλαμβανομένων αυτών που απελάθηκαν από τη Γαλλία, πρόσθεσε ο Λελούς.