Να καταπλεύσει στο λιμάνι Al-Arish και να περάσει τα σύνορα με τη Γάζα επέτρεψε στο κονβόι οχημάτων με ανθρωπιστική βοήθεια Viva Palestina η Αίγυπτος. Στο κονβόι συμμετέχουν 400 ακτιβιστές από διάφορες χώρες, με 148 οχήματα με φάρμακα, σχολικά είδη και είδη πρώτων βοηθειών αξίας πάνω από 5 εκατ. δολάρια.

Ads

Προηγήθηκαν οκτώ ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων, στις οποίες ενεπλάκησαν και αραβικές χώρες, όπως η Συρία, προσπαθώντας να πείσουν τις Αιγυπτιακές αρχές να επιτρέψουν στο κονβόι να περάσει από τα σύνορά της. Το κονβόι τώρα θα αποπλεύσει από το λιμάνι της συριακής πόλης Letakia με προορισμό το El-Arish.

Οι αιγυπτιακές, όμως, αρχές ενδεχομένως να μην επιτρέψουν στον επικεφαλής του Viva Palestina, George Galloway, να μπει στη χώρα.

Στη «μεγαλύτερη διεθνή αποστολή που έχει ξεκινήσει ποτέ από την περιοχή» συμμετέχουν ακτιβιστές από περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Νέα Ζηλανδία, Ινδονησία, Μαλαισία, Μαυριτανία και Αμερική, καθώς και πολιτικοί και 30 επιζώντες από την πρόσφατη ισραηλινή επίθεση στο Mavi Marmara του Στόλου της Ελευθερίας.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει επιβάλλει αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας τον Ιούνιο του 2007, μετά την επικράτηση της Χαμάς στην περιοχή. Αν και θεωρείται ότι έκτοτε έχει χαλαρώσει τον αποκλεισμό, οι Παλαιστίνιοι που μένουν στην περιοχή έχουν ελάχιστη ελευθερία κινήσεων και στερούνται βασικών αγαθών.