Αίτημα να συμπεριληφθεί ο πρώην πράκτορας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, στη λίστα των προσώπων που θα απονείμει χάρη ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν υποβάλει δύο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές.

Ads

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, που έχει πάρει άσυλο στη Ρωσία, και η σύζυγός τους απέκτησαν το πρώτο τους παιδί και όπως δήλωσε ο διωκόμενος στις ΗΠΑ για κατασκοπία πρώην πράκτορας, θέλουν το παιδί τους να έχει αμερικανική υπηκοότητα και να μεγαλώσει με τη βασική αρχή της ελευθερίας του λόγου.

Ο Σνόουντεν, που έχει διαφύγει από τις ΗΠΑ, καθώς διώκεται γιατί το 2013 άφησε να διαρρεύσουν στοιχεία για τις μυστικές παρακολουθήσεις πολιτών στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, δήλωσε ότι έκανε αίτηση για άσυλο στη Ρωσία ώστε να μπορέσει να μεγαλώσει το παιδί του χωρίς να χρειαστεί να διαλυθεί η οικογένειά του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, Ραντ Πολ και Ματ Γκετζ, στο αίτημα που υπέβαλαν στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ -ο οποίος σημειωτέον έχει δώσει χάρη σε πολλούς φίλους και συμμάχους του- υποστηρίζουν ότι η δίωξη εναντίον του Έντουαρντ Σνόουντεν, «ήταν άδικη».

Ads

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την έκδοσή του ώστε να δικαστεί με τις κατηγορίες της κατασκοπίας και της κλοπής κυβερνητικής περιουσίας.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, όταν έκανε την αίτηση για να λάβει άσυλο στη Ρωσία, είχε ανακοινώσει ότι «έπειτα από τόσα χρόνια που έχουμε εγώ και η σύζυγός μου αποχωριστεί τους γονείς μας, δεν θέλουμε ο γιος μας να μεγαλώσει μακριά μας. Γι’ αυτό, μέσα σε αυτήν την εποχή που τα σύνορα είναι κλειστά λόγω της πανδημίας, ζητούμε να λάβουμε διπλή αμερικανική και ρωσική υπηκοότητα».

Και τόνισε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του Λίντσι, «παραμένουμε Αμερικανοί και θα μεγαλώσουμε το παιδί μας με τις αξίες της Αμερικής που αγαπάμε, όπως η ελευθερία να λέμε τη γνώμη μας. Περιμένουμε με αδημονία την ημέρα που θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις ΗΠΑ, ώστε να επανενωθεί η οικογένειά μας».