Ads

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν αντίποινα», ανακοίνωσε για λογαριασμό του ακροδεξιού κόμματος, Κίνημα Αντίστασης των Αφρικάανς (Afrikaner Weerstandsbeweging AWB),ο στρατηγός Πέτερ Στέϊν, αναφερόμενος στη δολοφονία του πολιτικού του ηγέτη, Εζέν Τερμπλάνς (69 ετών), το Μ.Σάββατο.Με αυτόν τον τρόπο διαψεύδεται προηγούμενη δήλωση ότι το ακροδεξιό κόμμα θα εκδικούνταν.

«Πηγαίνοντας αντίθετα με τη θέληση των μελών μας, τους ζητάμε προς το παρόν να παραμείνουν ήρεμα», είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας του ακροδεξιού Κινήματος Αντρέ Βισαζιέ, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι το AWB θα συναντηθεί την 1η Μαϊου για να αποφασίσει για τη μελλοντική του δράση.«Θα αποφασίσουμε για τις ενέργειες μας για να εκδικηθούμε το θάνατο του Τερμπλάνς. Θα δράσουμε επιλέγοντας συγκεκριμένες ενέργειες. Οι ενέργειες αυτές θα αποφασιστούν στο συνέδριο μας», είχε προσθέσει.

Σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανική αστυνομία, ο Τερμπλάνς δολοφονήθηκε από δύο μαύρους υπαλλήλους στο αγρόκτημα υπό την ιδιοκτησία του, ύστερα από λογομαχία. Η δολοφονία του ακροδεξιού πολιτικού ηγέτη σημειώνεται δυο μήνες πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Νότια Αφρική.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Γιάκομπ Ζούμα απηύθυνε έκκληση να υπάρξει ηρεμία μετά την δολοφονία του γνωστού για τις ρατσιστικές του θέσεις πολιτικού Τερμπλάνς, υπογραμμίζοντας ότι ο θάνατός του δεν πρέπει να προκαλέσει επεισόδια φυλετικού μίσους. «Ο πρόεδρος απευθύνει έκκληση για ηρεμία μετά από αυτή τη φρικτή πράξη και ζητά από τους Νοτιοαφρικανούς να μην επιτρέψουν σε προβοκάτορες να εκμεταλλευθούν την κατάσταση αυτή προκαλώντας ή ενισχύοντας το φυλετικό μίσος», αναφέρει η ανακοίνωση από το γραφείο του Γιάκομπ Ζούμα.

Ads

Ηρεμία συνέστησε και ο νοτιοαφρικανός υπουργός Αστυνόμευσης Νάθι Μθέθουα, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες της χώρας «κάθε φυλής και κάθε πολιτικής απόχρωσης» να «μη συδαυλίσουν τη φωτιά της βίας». «Αντίθετα προς αυτά που ζητούν τα μέλη μας, εμείς τους καλούμε να παραμείνουν ήρεμοι προς το παρόν», πρόσθεσε.

Ο Τερμπλάνς, υπέρμαχος της ανωτερότητας των λευκών το όνομα του οποίου είναι συνδεδεμένο με το Απαρτχάιντ, διεξήγαγε εκστρατεία για την δημιουργία ενός χωριστού κράτους για τους λευκούς στη Νότια Αφρική, βρέθηκε δολοφονημένος το Σάββατο στο αγρόκτημά του. «Η σορός του Τερμπλάνς βρέθηκε στο κρεβάτι, με βαριά τραύματα στο πρόσωπο και το κεφάλι Ένας άνδρας 21 ετών και ένα αγόρι 15 ετών συνελήφθησαν και κατηγορούνται για το φόνο του. Οι δύο φέρονται να ενεπλάκησαν σε διένεξη με το θύμα διότι δεν πληρώθηκαν για εργασίες που έκαναν στο αγρόκτημα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο Τερμπλάνς, αστυνομικός την εποχή του απάρτχαΐντ, το 2001 φυλακίστηκε για φυλετική επίθεση σε βάρος ιδιωτικού φρουρού και αποφυλακίστηκε το 2004.