Μία μυστηριώδης λάμψη φώτισε για λέγα δευτερόλεπτα τον νυχτερινό ουρανό του Κιέβου πυροδοτώντας εικασίες, θεωρίες, μεταξύ των οποίων και περί εξωγήινων.

Ads

Αρχικά, ουκρανοί αξιωματούχοι απέδωσαν τη λάμψη σε πτώση δορυφόρου της NASA, η οποία ωστόσο διαψεύδει την εν λόγω εκτίμηση. Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε στη συνέχεια πως πρόκειται για μετεωρίτη. Ό,τι κι αν ήταν, οι ουκρανικές αρχές απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρωσική αεροπορική επίθεση.

Η έντονη λάμψη παρατηρήθηκε στον ουρανό της ουκρανικής πρωτεύουσας γύρω στις 22:00, τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας), χθες Τετάρτη (19/4). Ενεργοποιήθηκε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής, αλλά «η αεράμυνα δεν ήταν σε λειτουργία», δήλωσε στο Telegram ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, Σερχίι Πόπκο.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το φαινόμενο αυτό ήταν αποτέλεσμα της πτώσης ενός διαστημικού δορυφόρου της NASA στη Γη», δήλωσε ο Πόπκο.

Ads

«Δεν μπορούμε να ταυτοποιήσουμε επακριβώς αυτό το πράγμα. Η υπόθεσή μας είναι πως επρόκειτο για ένα μετεωρίτη, όμως μας λείπουν δεδομένα για να πιστοποιήσουμε την ακριβή φύση του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής επικεφαλής του κέντρου ελέγχου της διαστημικής υπηρεσίας της Ουκρανίας, Ιγκόρ Κορνιένκο.

«Τα εργαλεία παρατήρησης κατέγραψαν μια ισχυρή έκρηξη, την καταγράψαμε και προσδιορίσαμε πού συνέβη» στον ουρανό, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπηρεσία δεν μπόρεσε «να υπολογίσει το μέγεθος» του σώματος που διείσδυσε στη γήινη ατμόσφαιρα προκαλώντας τη λάμψη, ενώ αντίθετα προσδιόρισε πως το εν λόγω σώμα δεν έπεσε στο έδαφος.

«Σύμφωνα με τα δεδομένα μας, δεν έφθασε στη Γη, δεν υπήρξε πρόσκρουση, δεδομένου ότι δεν καταγράφηκαν σεισμικά δεδομένα», εξήγησε ο Κορνιένκο.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ένας αποσυρθείς δορυφόρος βάρους 300 κιλών θα επανέλθει στην ατμόσφαιρα την Τετάρτη. Το διαστημικό σκάφος RHESSI, που χρησιμοποιείται για την παρατήρηση των ηλιακών εκλάμψεων, εκτοξεύτηκε σε χαμηλή γήινη τροχιά το 2002 και παροπλίστηκε το 2018, δήλωσε η NASA.

Ωστόσο, ο Ρομπ Μαργκέτα από το Γραφείο Επικοινωνιών της NASA δήλωσε στο BBC ότι ο δορυφόρος βρισκόταν ακόμη σε τροχιά τη στιγμή που παρατηρήθηκε η λάμψη και θα εισερχόταν ξανά στη γήινη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Η NASA και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ συνέχισαν να παρακολουθούν τον RHESSI», πρόσθεσε.

Τα ουκρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από θεωρίες και memes σχετικά με το τι θα μπορούσε να ήταν η λάμψη, με ένα δημοφιλές θέμα να είναι -φυσικά- ότι προκλήθηκε από εξωγήινους.

*Πηγή Φωτογραφίας: Twitter/ @ChristopherJM