Με πληθυσμό 7.000 κατοίκων, το Καντίντο Γκοντόι στη νότια Βραζιλία, βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Παραγουάη και ιδρύθηκε ως αγροτικός οικισμός από μια ομάδα Γερμανών. Σήμερα, το 80% των κατοίκων είναι Γερμανοί, το 13% Πολωνοί και το 7% προέρχεται από άλλες εθνικότητες.

Ads

Αυτό όμως που ανέκαθεν εντυπωσίαζε τους ερευνητές είναι ο αριθμός των διδύμων με ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια στην μικρή πόλη. Σήμερα υπάρχουν στο Καντίντο Γκοντόι γύρω στα 100 ζευγάρια δίδυμων αδελφών, δηλαδή δέκα φορές περισσότερα από το μέσο όρο στη χώρα. Για κάποιους η απάντηση βρίσκεται στο νερό και για κάποιους άλλους στα πειράματα ευγονικής του Γιόζεφ Μένγκελε, του γιατρού των ναζί, που πραγματοποιούσε φρικτά πειράματα σε ανθρώπους, σε στρατόπεδα εξόντωσης και για αυτό απέκτησε το προσωνύμιο ο «Άγγελος του Θανάτου».

Γενετιστές και ερευνητές προσπαθούν μάταια εδώ και χρόνια να λύσουν το «μυστήριο» του Καντίντο Γκοντόι, που προσελκύει τη διεθνή προσοχή, δίνοντας έμπνευση για βιβλία και μελέτες. Ταυτόχρονα όμως οι ντόπιοι επωφελούνται από τα φώτα της δημοσιότητας και την άνθηση της οικονομίας λόγω του αυξανόμενου τουρισμού, που επιθυμεί να γνωρίσει την «πρωτεύουσα των διδύμων του κόσμου». Ενδεχομένως λοιπόν να θέλουν ακόμη και να συντηρήσουν τις ιστορίες γύρω από το μέρος τους.

Η θεωρία για τον Γιόζεφ Μένγκελε

Η παραδοξότητα αυτή δεν θα είχε τόσο μεγάλη σημασία αν δεν υπήρχε ο Αργεντινός ιστορικός, Χόρχε Καμαράσα, ο οποίος υποστηρίζει ότι το ρεκόρ γεννήσεων διδύμων οφείλεται σε πειράματα του Γιόζεφ Μένγκελε, που είχε καταφύγει στη νότια Αμερική. Ο Γερμανός γιατρός του Άουσβιτς, διέφυγε πρώτα στο Μπουένος Άιρες, μετά στην Παραγουάη και τέλος στη Νότια Βραζιλία.

Ads

Στο βιβλίο που δημοσίευσε με τίτλο «Μένγκελε: ο άγγελος του θανάτου στη Νότια Αμερική», ο Καμαράσα αναφέρει ότι κυκλοφορούσε με το όνομα Ρούντολφ Βάις και συνέχιζε πειράματα τεχνητής γονιμοποίησης που είχε αρχίσει είκοσι χρόνια νωρίτερα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Σύμφωνα με τον Αργεντίνο ιστορικό, ο Μένγκελε περιπλανήθηκε στην περιοχή της νότιας Βραζιλίας, από χωριό σε χωριό, παριστάνοντας τον κτηνίατρο κατά τη δεκαετία του ’60, την εποχή που παρατηρήθηκε αιφνίδια αύξηση της γέννησης διδύμων.

Ειδικότερα, αναφέρει πως αφού εργάστηκε με τους κτηνοτρόφους στην Αργεντινή έφυγε από την χώρα όταν η Μοσάντ, η διαβόητη ισραηλινή μυστική υπηρεσία, συνέλαβε τον Άντολφ Άιχμαν στο Μπουένος Άιρες και τον μετέφερε στο Ισραήλ. Στη συνέχεια κατέφυγε σε γερμανικό οικισμό στην Παραγουάη και από εκεί, το 1963, άρχισε να κάνει τακτικά ταξίδια σε μια άλλη γερμανική κοινότητα λίγο πάνω από τα σύνορα της Βραζιλίας, την αγροτική κοινότητα του Καντίντο Γκοντόι.

«Πιστεύω ότι το Καντίντο Γκοντόι μπορεί να ήταν το εργαστήριο του Μένγκελε για να εκπληρώσει το όνειρο για την “άρια φυλή”. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι παρακολούθησε τις εγκυμοσύνες διαφόρων γυναικών και έκανε χρήση νέων φαρμάκων, μιλούσε για την τεχνητή γονιμοποίηση και συνέχισε να εργάζεται με ζώα», είχε αναφέρει ο Καμαράσα σε παλαιότερη συνέντευξη του στους New York Times.

Αλλά και ένας πρώην δήμαρχος και ο γιατρός της πόλης τα τελευταία 50 χρόνια, Ανένσια Φλόρες Ντα Σίλβα, είχε προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο της πόλης. Κατάφερε να πάρει πάνω από 100 συνεντεύξεις και αναφέρεται σε επισκέψεις που έκανε ο Μένγκελε στην περιοχή, χρησιμοποιώντας πλαστά ονόματα. «Στις μαρτυρίες που συγκεντρώσαμε υπάρχουν γυναίκες που είχαν θεραπευθεί από αυτόν. Πήγαινε από σπίτι σε σπίτι και παρακολούθησε γυναίκες, ενώ πολλές φορές τους έδινε χάπια», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στην Telegraph.

Ωστόσο, σε πρόσφατη συνέντευξη του στο BBC αναφέρει: «Πιστεύω ότι ο Μένγκελε βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή, αλλά δεν νομίζω ότι έκανε πειράματα σε κανέναν. Κι αυτό γιατί θα διακινδύνευε να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του και να βρουν που βρίσκεται. Και κάτι τέτοιο σίγουρα δεν το ήθελε αφού κρυβόταν από την αστυνομία». Σημειώνεται πως ούτε ο Καμαράσα, ούτε κάποιος άλλος οπαδός της θεωρίας περί Μένγκελε, έχει καταφέρει να την αποδείξει. «Οσοι μιλούν για τον Μένγκελε προσπαθούν να πουλήσουν βιβλία. Ο Μένγκελε μελέτησε το φαινόμενο των διδύμων στη Γερμανία και όχι εδώ», τόνισε ο ιστορικός Πάουλο Σαουτιέρ, διευθυντής του τοπικού μουσείου.

Γενετιστές αποδίδουν το φαινόμενο στην απομόνωση του πληθυσμού της περιοχής και την ενδογαμία. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι ερευνητές που υποστηρίζουν ότι οι πηγές νερού της περιοχής είναι πιθανό, να περιέχουν κάποιο ορυκτό που να επηρεάζει τη γονιμοποίηση και να συμβάλλει καταλυτικά στο φαινόμενο. Είναι αμφίβολο όμως εάν οι κάτοικοι θα επιτρέψουν ποτέ να γίνει έλεγχος, αφού φαίνεται ότι επιθυμούν να διατηρήσουν το μυστήριο.

Το φεστιβάλ διδύμων 

Μια πινακίδα, στην είσοδο του Καντίντο Γκοντόι, γράφει «Πόλη των Κήπων και Γη των Διδύμων. Εκεί τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται και το περίφημο φεστιβάλ διδύμων που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου. Στο φετινό «Twin festival» υπήρχαν 67 ζευγάρια διδύμων και αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία για τους ερευνητές να πάρουν κι άλλα δείγματα DNA για να εμπλουτίσουν την έρευνα τους. «Για μας ήταν κάτι το φυσιολογικό. Είχαμε κι άλλους δίδυμους τόσο στο σχολείο, όσο και στην οικογένεια μας. Στην πραγματικότητα είναι περίεργο να μην είναι έχει κάποιος δίδυμα αδέρφια. Δεν είχαμε καταλάβει πόσο διαφορετικό ήταν αυτό, μέχρι να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό», ανάφεραν δύο αδερφές  στο BBC που παρευρέθηκε στο φεστιβάλ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κάτοικοι εκμεταλλεύονται στο έπακρο την ιδιαιτερότητα της πόλης, διοργανώνοντας φεστιβάλ διδύμων, ποζάροντας στον φακό και εξαργυρώνοντας με κάθε τρόπο τον άλυτο αυτό γρίφο.