Mυστική βάση στη Σαουδική Αραβία για την αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, διαχειριζόταν τα δυο τελευταία χρόνια η αμερικανική CIA, όπως αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της διαρροής εσωτερικού εγγράφου του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες τα αμερικανικά ΜΜΕ γνώριζαν την ύπαρξη της βάσης αλλά δεν τη δημοσιοποίησαν. Την τοποθεσία της βάσης δημοσιοποίησαν πρώτοι οι New York Times το βράδυ της Τρίτης.

Ads

Η Washington Post αναφέρει στις διαπραγματεύσεις με το Ριάντ για να στηθεί η βάση έπαιξε κεντρικό ρόλο ο Τζον Μπρέναν τον οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα προωθεί για την διοίκηση της CIA.
 
Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύτηκαν, η εγκατάσταση στη Σαουδική Αραβία στοχεύει στην καταπολέμηση πυρήνων της Αλ Κάιντα ιδιαίτερα στην Υεμένη με πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2009.
 
Από αυτή τη βάση μάλιστα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011 το αεροσκάφος που σκότωσε τον Ανουάρ αλ Αουλάκι ο οποίος είναι ο πρώτος αμερικανός υπήκοος που σκοτώνεται σε τέτοια επίθεση.
 
Το έγγραφο που διέρρευσε την Τρίτη περιέγραφε τις βασικές αρχές με τις οποίες μπορεί να αποφασιστεί δολοφονία αμερικανού υπηκόου και έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στις ΗΠΑ.