Για τη «μεγαλύτερη κερδοσκοπική φούσκα όλων των εποχών σε όλα τα πράγματα» προειδοποιούσε το περασμένο καλοκαίρι, ο Michael Burry, ο διαχειριστής που σόρταρε την στεγαστική πίστη πριν από την κρίση του 2008 και έγινε διάσημος μέσα από την ταινία Big Short.

Ads

Τώρα, ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό που περιέγραφε σαν «τη μητέρα όλων των κραχ», έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο διαχειριστής κεφαλαίων της Scion Asset Management ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter ένα screenshot από το γράφημα του S&P 500, που δείχνει τον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη να έχει χάσει το 18% της αξίας του από τα υψηλά του Δεκεμβρίου.

«Και όμως, με ρωτάνε ‘πότε θα έρθει το κραχ;’», έγραψε, εννοώντας ότι το κραχ έχει ξεκινήσει ήδη, όπως σημειώνει το Business Insider.

Ads

Τον Μάιο, ο  Burry είχε εκτιμήσει ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει έως και στις 1.900 μονάδες, δηλαδή περίπου 50% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα κατά τα επόμενα χρόνια, με βάση την εμπειρία των προηγούμενων κραχ.

Όσο για τα ράλι ανάκαμψης αυτής της χρονιάς, είπε ότι δεν είναι τίποτα άλλο από το λεγόμενο «τίναγμα της νεκρής γάτας» (dead cat bounce), δηλαδή πρόσκαιρα ανοδικά ξεσπάσματα στον δρόμο για την αναπόφευκτη κατάρρευση.

Τον Αύγουστο, ο Burry αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου ρευστοποίησε σχεδόν το σύνολο των αμερικανικών μετοχών που είχε στο χαρτοφυλάκιό του. Η  Scion κατείχε 11 διαφορετικές μετοχές συνολικής αξίας 165 εκατ. δολαρίων στα τέλη Μαρτίου και τρεις μήνες αργότερα, είχε θέσεις συνολικής αξίας 3,3 εκατ. δολαρίων μόνο σε μία μετοχή.