Στις Βρυξέλλες, στις 17-18 Νοεμβρίου, θα διεξαχθεί νέα Σύνοδος Κορυφής, προκειμένου να δοθεί μία ακόμη ευκαιρία στη συμφωνία για το Brexit, μετά το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη συνάντηση κορυφής στο Σάλτσμπουργκ.

Ads

Όπως επισημαίνει το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, ο χρόνος τελειώνει για να υπάρξει μία συμφωνία πριν από την οριστική έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό είναι μέχρι στιγμής το μοναδικό στο οποίο φαίνονται να συμφωνούν άπαντες στην Ευρώπη και στο Λονδίνο. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επιμένει μέχρι στιγμής στο σχέδιό της. Ήδη ωστόσο φαίνεται να κάνει την πρώτη υποχώρηση, δίνοντας μία ακόμη παράταση ενώ αρχικά διεμήνυε σε όλους τους τόνους ότι η καθυστέρηση δεν είναι λύση στις διαπραγματεύσεις.

Στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή έως το τέλος Νοεμβρίου πρέπει να υπάρχει λύση, επιμένει και ο Εμανουέλ Μακρόν. Μόνο που ο Γάλλος πρόεδρος δεν αφήνει κανένα περιθώριο συμβιβασμού. «Η Μέι μίλησε χθες το βράδυ», δήλωσε από το Σάλτσμπουργκ ο Μακρόν καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να παραμείνουν ενωμένοι, αλλά και σταθεροί στις απαιτήσεις τους από το Λονδίνο.

Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε κατά τη δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σχολιάζοντας την ομιλία της Μέι το βράδυ της Τετάρτης, κατά την οποία προσπάθησε να περάσει τη συμφωνία που με πλείστες αντιδράσεις πέρασε τον Ιούλιο στο Τσέκερς, ο Γιούνκερ αναγνώρισε την ευγένεια της Βρετανίδας πρωθυπουργού, καθώς και ότι δεν κάνει τίποτα περισσότερο από τη δουλειά της.

Ads

Τα ακανθώδη ζητήματα παραμένουν το εμπόριο και τα ιρλανδικά σύνορα. Η Μέι, υπό την πίεση των «ανταρτών» της κυβέρνησής της, δεν είναι διατεθειμένη – σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον – να υποχωρήσει κι άλλο από το ήδη «ήπιο Brexit», για το οποίο δέχεται πυρά στο δικό της στρατόπεδο. Και σίγουρα αποκλείει το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, έστω και αν αυτό θα ικανοποιούσε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.