«Οι αγορές πολλών κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ΕΚΤ, στη διάρκεια της σημερινής ημέρας ήταν μεν αφ’ ενός κατάλληλη, δεδομένης της δημοσιονομικής κρίσης που επικρατεί στην ευρωζώνη, αλλά περιείχε από την άλλη σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους», εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος της Τράπεζας της Γερμανίας, Μπούντεσμπανκ, Αλεξ Βέμπερ, επίσης μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

Ads

Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη στην οικονομική εφημερίδα «Μπόρσεν Τσάϊτουνγκ», ο Α. Βέμπερ δήλωσε: «Εκτιμώ προσωπικά ότι προέχει πλέον να συγκρατηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό αυτοί οι οικονομικοί κίνδυνοι, άρα πρέπει να περιοριστούν οι ανωτέρω αγορές εκ μέρους της ΕΚΤ».

Σημειώνεται ότι από το πρωί της Δευτέρας και μετά η ΕΚΤ αγόρασε πολλά κρατικά ομόλογα κρατών μελών της ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν κρίση με το εξωτερικό χρέος τους, για να αντιμετωπιστεί η εκδηλούμενη κερδοσκοπία στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, αλλά και για να αποκλιμακωθούν οι διαφορετικές αποδόσεις ομολόγων, τα spreads, στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων. Πόσα κρατικά ομόλογα αγοράστηκαν και ποιών ακριβώς μελών της ευρωζώνης δεν αποκαλύφθηκε έως τα τώρα από την ΕΚΤ.

Ο κ. Βέμπερ προέβλεψε ότι η ΕΚΤ θα απορροφήσει τα πλεονάζοντα κεφάλαια, που κυκλοφορούν τώρα στην ευρωζώνη, προλαβαίνοντας μία «δίνη πληθωριστική» σε αυτήν.

Ads