«Μια στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράν ενδέχεται να λειτουργήσει ενωτικά για τη διαιρεμένη χώρα και να ενισχύσει την ανάγκη ανάπτυξης πυρηνικού προγράμματος για την κατασκευή πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ads

Κατά τον Γκέιτς, θα ήταν χρήσιμο να επινοήσουν άλλα μέσα για να πείσουν την Τεχεράνη να μην προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, ενώ η στρατιωτική επέμβαση απλώς θα ανέβαλλε και δεν θα απέτρεπε το Ιράν από το να εξοπλιστεί στρατιωτικά με πυρηνικά.

Αντίθετα, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, μπορεί να προκαλούν ρήγμα μεταξύ του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ και του πνευματικού ηγέτη της χώρας Αγιατολαχ Αλί Χαμένε, επισήμανε ο Γκέιτς. «Έχουμε ενδείξεις ότι ο Χαμένε έχει αρχίσει να αναρωτιέται αν ο Αχμαντινεζάντ του λέει ψέματα για τις επιπτώσεις των κυρώσεων στην οικονομία και για το αν ενημερώνεται για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας», σχολίασε.

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, διαβεβαίωσε ότι ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι παραμένει εταίρος των ΗΠΑ παρά τις επικρίσεις του κατά των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Ο Καρζάι ζήτησε τον περιορισμό των επιχειρήσεων των αμερικανικών δυνάμεων και τον τερματισμό των νυχτερινών επιδρομών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Washington Post, προχθές Κυριακή.

Ads