Αντιμέτωποι θα βρεθούν σήμερα οι δύο επίδοξοι διάδοχι της Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Τόρις. Μπόρις Τζονσον και Τζέρεμι Χαντ θα διασταυρώσουν σήμερα τα ξίφη τους στο πρώτο από τα 16 ντιμπέιτ που θα γίνουν μέχρι την ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο του κόμματος.

Ads

Το ντιμπέιτ πραγματοποιείται μάλιστα μία ημέρα πριν την τρίτη επέτειο του δημοψηφίσματος για το Brexit, το οποίο παραμένει το σημαντικότερο ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Τζόνσον προηγείται στις δημοσκοπήσεις, με τον νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ να έχει παραδεχτεί σε μήνυμά του στο Twitter ότι «είμαι το αουτσάιντερ», για να σημειώσει όμως πως «στην πολιτική υπάρχουν εκπλήξεις».

Και οι δύο άνδρες υπόσχονται να φέρουν σε πέρας το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ και να πετύχουν εκεί που απέτυχε η Μέι. Τζόνσον και Χαντ δεσμεύονται επίσης να ενώσουν τη χώρα, η οποία παραμένει διχασμένη μεταξύ όσων ψήφισαν υπέρ του Brexit και όσων επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ads

Ο Χαντ είχε ταχθεί κατά του Brexit στη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, όμως άλλαξε άποψη στο τέλος του 2017 μπροστά στην «αλαζονική» στάση των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις. Αν εκλεγεί, σκοπεύει να διαπραγματευθεί τη συμφωνία αποχώρησης. Είναι διατεθειμένος να παρατείνει την ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας, που έχει οριστεί στις 31 Οκτωβρίου, αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεχθούν να ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις. Όμως δηλώνει ότι προτίθεται να κλείσει την πόρτα της ΕΕ χωρίς συμφωνία, αν αρνηθούν.

Ο 55χρονος «ΜπόΤζο» εμφανίζεται ως αυτός που θα σώσει το Brexit. «Χρειάζονται κότσια και θάρρος» για να πετύχουμε το Brexit τονίζει ο Τζόνσον ένθερμος υποστηρικτής της αποχώρησης της Βρετανίας με συμφωνία ή χωρίς.

Το όνομα του νικητή θα είναι γνωστό στις 22 Ιουλίου.