Το ΝΑΤΟ δεν είναι μία στρατιωτική συμμαχία α λα καρτ που λειτουργεί ανάλογα με τη διάθεση που μπορεί να έχει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών ανάπτυξης στις Βρυξέλλες, μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ που προκάλεσαν αντιδράσεις.

Ads

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαρκαστικός. Θα ακούσουμε πολλά στη διάρκεια αυτής της εκστρατείας. Ας είμαστε σοβαροί. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι μία στρατιωτική συμμαχία α λα καρτ. Δεν μπορεί να είναι μία συμμαχία που λειτουργεί ανάλογα με τη διάθεση του Προέδρου των ΗΠΑ εκείνες τις ημέρες» ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

Όπως υπογράμμισε, το ΝΑΤΟ «δεν μπορεί να είναι σήμερα ναι και αύριο όχι, να εξαρτάται από το ποιος είσαι εσύ. Ας είμαστε σοβαροί. ΤΟ ΝΑΤΟ ή υπάρχει ή δεν υπάρχει. Δεν θα ξοδέψω τον χρόνο μου σχολιάζονται κάθε ανόητη ιδέα που έρχεται σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ».

Οι δηλώσεις του Τραμπ

Οπρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι θα «ενθάρρυνε» τη Ρωσία να επιτεθεί σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που δεν εκπλήρωσε τις οικονομικές της υποχρεώσεις έναντι της αμυντικής συμμαχίας, σε δηλώσεις που ο Λευκός Οίκος απέρριψε ως «αποκρουστικές και ανεύθυνες».

Ads

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα, ο Τραμπ δήλωσε ότι όταν ήταν πρόεδρος είπε στους ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι θα «ενθάρρυνε [τη Ρωσία] να κάνει ό,τι διάολο θέλει» στα μέλη της συμμαχίας που δεν πληρώνουν.

«Ένας από τους προέδρους μιας μεγάλης χώρας σηκώθηκε και είπε: ”Λοιπόν, κύριε Τραμπ, αν δεν πληρώσουμε και δεχτούμε επίθεση από τη Ρωσία, θα μας προστατέψετε;», θυμήθηκε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. «Είπα: ”Δεν πλήρωσες. Είσαι παραβατικός’’. Είπε, ”Ναι, ας πούμε ότι αυτό συνέβη’’. ”Όχι, δεν θα σε προστάτευα. Στην πραγματικότητα, θα τους ενθάρρυνα να κάνουν ό,τι στο διάολο θέλουν».

Οι δηλώσεις υποδηλώνουν ότι ο Τραμπ, που προπορεύεται στη μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, ενδέχεται να μην συμμορφωθεί με τη ρήτρα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ για τα μέλη που δεν έχουν πληρώσει.

«Η ενθάρρυνση των εισβολών στους στενότερους συμμάχους μας από δολοφονικά καθεστώτα είναι αποκρουστική και ανεξέλεγκτη – και θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την οικονομία μας στο εσωτερικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς.