Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι το Ισραήλ χρηματοδότησε τη δημιουργία της Χαμάς σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ads

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αρνηθεί τις κατηγορίες των αντιπάλων του στο Ισραήλ και ορισμένων διεθνών μέσων ενημέρωσης ότι η κυβέρνησή του πέρασε χρόνια ενισχύοντας ενεργά τη Χαμάς στη Γάζα.

«Ναι, η Χαμάς χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ σε μια προσπάθεια να αποδυναμωθεί η Παλαιστινιακή Αρχή υπό την ηγεσία της Φατάχ», δήλωσε ο Μπορέλ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ, στην Ισπανία, χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο ισραηλινός Τύπου -όπως για παράδειγμα οι Times of Israel- εξηγούσε πως για χρόνια, οι διάφορες κυβερνήσεις με επικεφαλής τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ακολουθούσαν μια προσέγγιση που μοίραζε την εξουσία μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης – γονατίζοντας τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και κάνοντας ταυτόχρονα κινήσεις που στήριζαν τη Χαμάς.

Ads

Η ιδέα ήταν να εμποδιστεί ο Αμπάς ή οποιοσδήποτε άλλος στην κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής να προχωρήσει στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Έτσι, εν μέσω αυτής της προσπάθειας να αποδυναμωθεί ο Αμπάς, η Χαμάς αναβαθμίστηκε από μια απλήομάδα σε μια οργάνωση με την οποία το Ισραήλ διεξήγαγε έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω της Αιγύπτου και στην οποία επιτράπηκε να λαμβάνει χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Κατά κύριο λόγο, η ισραηλινή πολιτική αντιμετωπίζει την Παλαιστινιακή Αρχή ως βάρος και τη Χαμάς ως πλεονέκτημα. Αυτήν ακριβώς τη θέση είχε διατυπώσει το 2015 ο ακροδεξιός Μπεζαλέλ Σμότριχ, νυν υπουργός Οικονομικών της πλέον σκληροπυρηνικής εθνικιστικής κυβέρνησης του Ισραήλ και ηγέτης του κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού.

Ο Νετανιάχου φέρεται να έχει διατυπώσει παρόμοια άποψη σε συνεδρίαση της παράταξης του Λικούντ στις αρχές του 2019, όταν αναφέρθηκε ότι όσοι αντιτίθενται σε ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να υποστηρίξουν τη μεταφορά κεφαλαίων στη Γάζα, επειδή η διατήρηση του διαχωρισμού μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη και της Χαμάς στη Γάζα θα εμπόδιζε την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Παρόλο που ο Νετανιάχου δεν κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις δημοσίως ή επίσημα, τα λόγια του συνάδουν με την πολιτική που εφαρμόζει.