Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ορκίστηκε και αναλάβει τα καθήκοντά της μετά την έγκριση και των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων της Ιταλίας και μετά από μια πολιτική κρίση που κράτησε περίπου έναν μήνα, όταν το κόμμα Italia Viva του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι απέσυρε την υποστήριξή του στον Κόντε. Η ψήφος εμπιστοσύνης θεωρείται τυπική διαδικασία, καθώς η πλειοψηφία στηρίζει τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 23 υπουργούς (15 πολιτικοί και 8 τεχνοκράτες). Στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει στην πρώην νομάρχη Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, στο Εξωτερικών το στέλεχος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο και στο υπουργείο Άμυνας, ο κεντροαριστερός, Λορέντσο Γκουερίνι. Ο Βιτόριο Κολάο, μάνατζερ μεγάλων εταιρειών τηλεπικοινωνιών, αναλαμβάνει το υπουργείο Ψηφιακής Μετάβασης. Από τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, μετά από αρκετά χρόνια, επιστρέφουν στην κυβέρνηση η Μάρα Καρφάνια, (υπουργός υπεύθυνη για τον νότο) και ο Ρενάτο Μπρουνέτα, ως υπουργός Δημόσιας Διοίκησης. Το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο τεχνοκράτης και πρώην υπεύθυνος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Ντανιέλε Φράνκο. Ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι, στέλεχος της Λέγκα, είναι ο νέος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, ενώ ο μάνατζερ αμυντικών βιομηχανιών, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, είναι ο νέος υπουργός Οικολογικής Μετάβασης.
Τεχνοκράτες επελέγησαν για τα υπουργεία Παιδείας και Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ ο κεντροαριστερός Ντάριο Φραντσεσκίνι παραμένει στο υπουργείο Πολιτισμού, όπως και ο Ρομπέρτο Σπεράντσα (από την Ιταλική Αριστερά) στο υπουργείο Υγείας.
Μπροστά στις «πύλες της κόλασης»
Ο Ντράγκι αναλαμβάνει την πρωθυπουργία, με την χώρα να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, στα οποία προτέθηκε και το ισχυρό χτύπημα της πανδημίας.
Σύμφωνα με το Spiegel, τα μόνα καλά νέα είναι ότι ο ίδιος ο Ντράγκι μοιάζει να «ηρεμεί» το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας. Πολλοί πολιτικοί που ήταν «στα μαχαίρια» μεταξύ τους μέχρι και πριν λίγες μέρες. σήμερα συσπειρώνεται στον εθνικό συνασπισμό του Ντράγκι, από τα αριστερά, μέχρι την ακροδεξιά Λέγκα.
Τα άσχημα νέα είναι μακράν περισσότερα:
- Στα τέλη Μαρτίου λήγει η απαγόρευση των απολύσεων η οποία ισχύει εδώ και ένα χρόνο. Τα εργατικά συνδικάτα φοβούνται μια «κοινωνική βόμβα» στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις.
- Μέχρι τέλη Απριλίου η Ρώμη πρέπει να έχει ένα βιώσιμο σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να διαχειριστεί αποτελεσματικά την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ζήτημα που το Spiegel εκτιμά ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον απότομο θάνατο της προηγούμενης κυβέρνησης.
- Μέχρι το καλοκαίρι, όλοι οι Ιταλοί θα πρέπει έχουν λάβει πρόσκληση για εμβολιασμό, κάτι που θα αποτελέσει τεράστια πρόκληση για το υπερφορτωμένο σύστημα υγείας της χώρας.
- Η ανάπτυξη και η παραγωγικότητα είναι αδύναμες
- Το δημόσιο χρέος είναι υψηλό
- Η εκτεταμένη γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με μια εξαιρετικά αργή Δικαιοσύνη, λειτουργούν ως τροχοπέδη στις επενδύσεις.
Κατά το Spiegel, υπάρχουν τρεις βαθύτερες αιτίες που εξηγούν την τρέχουσα πολιτική κρίση:
- Η χώρα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει την διπλή λαϊκιστική επίθεση, με το Κίνημα Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα να κατέχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
- Η Ιταλία δεν έχει βρει ακόμη την θέση και τον ρόλο της στην ΕΕ.
- Η χώρα υποφέρει από μια διαρκή περίοδο στασιμότητας και αναζητά ένα νέο κοινωνικό μοντέλο.
Ίσως γι ‘αυτό ο ενθουσιασμός για τον νέο πρωθυπουργό είναι τόσο διαδεδομένος: Η δουλειά που τον περιμένει είναι τόσο δύσκολη που οποιοσδήποτε είναι πρόθυμος να την αποδεχτεί αντιμετωπίζεται αμέσως ως ήρωας.
Ο «Ευρωπαίος» Ντράγκι και οι αντι-ΕΕ σνομιλητές του
Προς το παρόν, η τακτική του πρώην καθηγητή και πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι εντελώς ξένη με την κουλτούρα του σύγχρονου πολιτικούς συστήματος της Ιταλίας που πολιτεύεται με σέλφι στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε κρατήσει επτασφράγιστον μυστικό τα ονόματα της κυβέρνησής του, μέχρι του σημείου, ένας υπουργός να το μάθει από τις ειδήσεις.
Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Δεληολάνης σε ανάλυσή του στο Ινστιτούτο ΕΝΑ, «ο ίδιος ο Ντράγκι, από τη στιγμή που εγκατέλειψε την ΕΚΤ φρόντισε να καλλιεργήσει με μεγάλη προσοχή τη δημόσια εικόνα του. Σε όλες τις δημόσιες ομιλίες του, καθώς και στο άρθρο που δημοσίευσε πέρυσι στους Financial Times, είχε διακριτικά υπογραμμίσει το περίφημο «whatever it takes» ως «λελογισμένο φράγμα» στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των Γερμανών, ενώ παράλληλα είχε προβάλει την κεϋνσιανή παιδεία του, λέγοντας πως το έλλειμμα και το χρέος δεν συνιστούν το απόλυτο κακό, καθώς υπάρχει και “καλό χρέος”.
»Σε αυτό το κλίμα ελάχιστοι τόλμησαν να του υπενθυμίσουν πως και η “δική του” ΕΚΤ συμμετείχε στην περιβόητη «τρόικα» που ταλαιπώρησε τη νότια Ευρώπη για μια δεκαετία. Στις συνθήκες αδιεξόδου που προκάλεσε ο ανέμελος καταστροφέας Ματέο Ρέντσι, ο Ντράγκι προέκυψε μάλιστα ως φυσιολογική κατάληξη. Το κύριο όπλο του ήταν η αποφασιστική βούληση που επέδειξε από την πρώτη στιγμή να καλύψει με τεχνοκρατική αποτελεσματικότητα το κενό που η πολιτική δεν είχε μπορέσει να καλύψει. Ο Ντράγκι θέλησε ευθύς εξ αρχής να διαφοροποιηθεί από την τεχνοκρατική κυβέρνηση που σχημάτισε το 2011 ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Μάριο Μόντι και η οποία δεν άφησε πίσω της ευχάριστες μνήμες. Διευκρίνισε πως η δική του κυβέρνηση θα είναι πολιτική και ζήτησε ευρεία συναίνεση».
Τώρα, όπως εκτιμά το Spiegel, έχει ένα ή δύο χρόνια το πολύ για να «ανακαλύψει» εκ νέου την Ιταλία με μια ισχυρή ευρωπαϊκή ταυτότητα, ένα σταθερό πολιτικό σύστημα και ένα οικονομικό θαύμα παρόμοιο με αυτό που συνέβη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ντράγκι θέλει να ενισχύσει την ΕΕ, να την οδηγήσει σε μια φορολογική ένωση και να αντικαταστήσει την αρχή της συναίνεσης της ΕΕ σε κεντρικούς πολιτικούς τομείς, με απλή πλειοψηφία. Φιλοδοξίες που προσκρούουν στην αμετακίνητη αντι-ΕΕ θέση των 5 Αστέρων και, ακόμη περισσότερο της Λέγκας.
Η πρώτη κυβερνητική θέση του Ντράγκι ήταν πριν από σχεδόν 30 χρόνια, στις 12 Απριλίου 1991, όταν διορίστηκε γενικός διευθυντής στο Υπουργείο Οικονομικών, σε μια χρονική στιγμή που ήταν ομοίως δραματική με την τρέχουσα: Το παλιό κομματικό σύστημα κατέρρεε, η χώρα συγκλονιζόταμν από τις δολοφονίες της Μαφίας και το χρέος είχε εκτοξευτεί. Οι Ιταλοί γνώρισαν για τον οικονομολόγο, ο οποίος είχε επίσης εργαστεί για την Goldman Sachs, ως επικεφαλής διαχειριστής κρίσεων στο Υπουργείο Οικονομικών, στη συνέχεια ως πρόεδρος της Ιταλικής Κεντρικής Τράπεζας και στη συνέχεια ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Έχασε τους γονείς του στα 15 του και ως μαθητής σχολής Ιησουιτών, βίωσε μια αυστηρή ανατροφή. Είναι ένας τεχνοκράτης χωρίς πολλά χαρίσματα. Και προτιμά να αφήνει τις λεπτομέρειες στους άλλους. Θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη νομισματική πολιτική μέσω τηλεφώνου, ένα στυλ για το οποίο έγινε διάσημος: Αν χρειαζόταν την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, θα την εξασφάλιζε μέσω τηλεφωνικών κλήσεων. Στο ίδιο το Συμβούλιο, δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου ανάγκη για συζήτηση: Ενέκρινε απλώς αυτό που είχε οργανώσει ο Ντράγκι. Και έχει πάντα το ρολόι του πέντε λεπτά πιο αργά, έτσι δεν αργεί ποτέ.
Ακόμη και το μεγαλύτερο «πραξικόπημά» του το καλοκαίρι του 2012, το οποίο ουσιαστικά έσωσε την Ευρωζώνη από την κατάρρευση, το έστησε μόνος του. Κανείς στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν γνώριζε ότι θα υπερασπιστεί το ευρώ με απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων, εάν ήταν απαραίτητο. Μόνο οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας ενημερώθηκαν. Αυτό ήταν αρκετό για τον Ντράγκι: Ο πανικός στις αγορές εξατμίστηκε γρήγορα.
Δίχως χρόνο
Το γεγονός ότι έχει προσωπικές σχέσεις με πολλούς από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα είναι τώρα πολύ χρήσιμο. Ωστόσο, οι στενοί του δεσμοί με το Βερολίνο δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι η φήμη του στη Γερμανία δεν ήταν πάντα η καλύτερη. Ήταν «ο Ιταλός που πέταξε χρήματα και με τα δύο χέρια». Η κριτική, που περιστασιακά έφτανε στο όριο της περιφρόνησης, επηρέασε τον Ντράγκι περισσότερο από ό,τι ήταν πρόθυμος να παραδεχτεί. Εξάλλου, θεωρείται θαυμαστής της γερμανικής σταθερότητας.
Η Lucrezia Reichlin είναι από τους πιο γνωστούς οικονομολόγους της Ιταλίας και εργάστηκε στην ΕΚΤ προτού πάει στο London School of Economics. Γνωρίζει καλά τον Ντράγκι και μάλιστα θεωρήθηκε υποψήφια για να γίνει υπουργός Οικονομικών του. Είναι από τους λίγους τεχνοκράτες που προειδοποιούν σήμερα για υπερβολικά αυξημένες προσδοκίες. «Είναι πολύ πιθανό ότι η κυβέρνηση δεν έχει ιδιαίτερα εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα», λέει. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολύς χώρος για την εφαρμογή των θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων που συζητούνται εδώ και χρόνια. Η ιταλική πολιτική είναι πολύ κατακερματισμένη».
Όπως το έθεσε ο Αντόνιο Ταγιάνι, αναπληρωτής επικεφαλής της Forza Italia, Στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Τσόρτσιλ κάλεσε την αντιπολίτευση στο υπουργικό του συμβούλιο. «Το ίδιο πράγμα είναι τώρα απαραίτητο στην Ιταλία». Και ότι ο Ντράγκι μπορεί να μην μοιάζει με Ρωμαίο, «περισσότερο μοιάζει με Βεστφαλό ή Νορβηγό», και μπορεί να γελάσει μόνο αν τους γαργαλήσεις τα πόδια, «αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από αυτόν».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >