Ο ακροδεξιός Βραζιλιάνος πρόεδρος Μπολσονάρο μετά την ήττα του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δηλώνει ότι θα δεχτεί το αποτέλεσμα αν δεν υπάρξει νοθεία.

Ads

Διαβάστε επίσης: Εκλογές στη Βραζιλία: Ο Λούλα έρχεται… Ο Μπολσονάρο θα φύγει;

«Όλος ο κόσμος λέει πως η αποδοχή μου είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του αντιπάλου μου. Αλλά ας το αφήσουμε στις κάλπες… ας το αφήσουμε στην επιτροπή εκλογικής διαφάνειας» υποστήριξε ο Ζαΐρ Μπολσονάρο όταν ρωτήθηκε για την ήττα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο SBT, που προβλήθηκε αντί του δεύτερου ντιμπέιτ με τον ηγέτη του Κόμματος των Εργαζόμενων, Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος αποφάσισε να μη συμμετάσχει λόγω «ασυμβατότητας με το χρονοδιάγραμμα της εκστρατείας του», όπως ανακοίνωσαν οι οργανωτές.

«Αν η επιτροπή διαφάνειας, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι ένοπλες δυνάμεις, δεν διαπιστώσει πως έγινε τίποτα αφύσικο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητήσω το αποτέλεσμα των εκλογών», πρόσθεσε ο απερχόμενος πρόεδρος και στράφηκε εναντίον άλλου αγαπημένου του στόχου, των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, κατηγορώντας τα πως λένε «ψέματα» κι ευνοούν τον αντίπαλό του.

Ads

Το πιο πρόσφατο γκάλοπ, του ινστιτούτου αναφοράς Datafolha, έφερε τον Λούλα να προηγείται ως προς τις προθέσεις ψήφου (49%, αμετάβλητο) μεν, αλλά τον Μπολσονάρο να ανέβηκε στο 45% (+1).

Σημειώνεται το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου διέψευσε τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν άνετη επικράτηση του αριστερού υποψηφίου.