Αρνητική εμφανίζεται η Τουρκία στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με κάποιες, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, να «θέλουν» την Άγκυρα να σκοπεύει να ασκήσει βέτο.

Ads

Το σίγουρο είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην όσον αφορά στην Σουηδία και την Φινλανδία, αλλά δεν τις βλέπουμε θετικά».

Μάλιστα ο Ερντογάν είπε ότι στο παρελθόν το ΝΑΤΟ είχε κάνει το ίδιο λάθος και με την Ελλάδα, εννοώντας όταν την ενέταξε το ΝΑΤΟ στο στρατιωτικό του σκέλος ενώ είχε αποχωρήσει το 1974 και την είχε επανεντάξει το 1980.

Στην πρόσφατη επίσκεψη της στην Τουρκία, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, ανέφερε πως θα ήθελε να υπάρξει αρραγές μέτωπο σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ads

Υπουργός Εξωτερικών Φιλανδίας για δηλώσεις Ερντογάν: «Δεν είναι μία θετική εξέλιξη»

Η πρώτη αντίδραση για τις δηλώσεις Ερντογάν ήρθε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο.

Ειδικότερα, ο ΥΠΕΞ της Φινλανδίας ανέφερε σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν ότι «δεν είναι μια θετική εξέλιξη».

Στη συνάντηση, μάλιστα, των υπουργών Εξωτερικών της G7 στη Γερμανία, το Reuters επικαλείται τον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο ότι υπογράμμισε πως τα θέματα αυτά πρέπει να ληφθούν βήμα-βήμα και ότι η διαδικασία θέλει υπομονή. Είπε παράλληλα ότι αύριο θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στο Βερολίνο.