Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε την Πέμπτη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στη Μέση Ανατολή, εν μέσω του νέου γύρου αιματοχυσίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ads

Το Ισραήλ είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, σε πολλές χώρες, καθώς το Ισραήλ εξαπολύει την πιο σκληρή επίθεσή του στους Παλαιστίνιους, μετά την επιχείρηση ανακατάληψης κατεχόμενων παλαιστινιακών κατεχόμενων εδαφών που βρίσκεται σε εξέλιξη από το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μπλίνκεν θα προσπαθήσει να βοηθήσει στην απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς, ορισμένοι εκ των οποίων πιστεύεται ότι είναι Αμερικανοί, και θα συζητήσει με τους Ισραηλινούς και τους Αιγύπτιους για την παροχή ασφαλούς διόδου για τους αμάχους της Γάζας από τον θύλακα πριν από μια πιθανή ισραηλινή χερσαία εισβολή.

Το ταξίδι του Blinken στοχεύει επίσης να στείλει ένα αποτρεπτικό μήνυμα στο Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χαμάς, να μην εμπλακεί στη σύγκρουση.

Ads

Μια ώρα μετά την προσγείωση στο Τελ Αβίβ, ο Μπλίνκεν έσφιξε τα χέρια με τον Νετανιάχου και είπε στον πρωθυπουργό:

«Είμαστε εδώ, δεν θα πάμε πουθενά»,

Μετά το Ισραήλ, ο Μπλίνκεν θα κατευθυνθεί στην Ιορδανία για να συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Είναι πιθανό να συνεχίσει σε άλλες αραβικές χώρες, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι, χωρίς να διευκρινίζουν ποιες.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται για να προωθήσει τις συνομιλίες για την παροχή ασφαλούς διέλευσης σε αμάχους, μεταξά αυτών και Αμερικανών πολιτών, στη Γάζα.

«Υπάρχει μια κοινότητα από 500 έως 600 Παλαιστίνιους Αμερικανούς που κατοικούν στη Γάζα. Μερικοί από αυτούς θέλουν να φύγουν και εργαζόμαστε για να οργανώσουμε την ασφαλή διέλευση», είπε ο αξιωματούχος.

Μιλώντας σε ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η ανάπτυξη αμερικανικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών πιο κοντά στο Ισραήλ θα πρέπει να θεωρηθεί ως σήμα προς το Ιράν, το οποίο έχει καταγγείλει την επέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή.

«Κάναμε σαφές στους Ιρανούς: Να είστε προσεκτικοί», είπε ο Μπάιντεν.