Στην Κύπρο μετέβη εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν όπου και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ads

Ο κ. Μπλίνκεν κατέβηκε από το αεροπλάνο του, χαιρέτησε τον κ. Χριστοδουλίδη, και στην συνέχεια οι δύο άντρες ανέβηκαν μαζί στο αεροπλάνο του Αμερικανού ΥΠΕΞ για να γίνει η συνάντησή τους.

Σύμφωνα με την ανάρτηση που έκανε στην πλατφόρμα Χ (πρώην twitter) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η συνάντηση Μπλίνκεν- Χριστοδουλίδη αφορούσε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικού θαλάσσιου διαδρόμου μονής κατεύθυνσης, για συνεχή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο προς του αμάχους στη Γάζα.

 

Συνάντηση με τον Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη

Νωρίτερα, ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε τη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με το BBC, την Κυριακή (05/11) μετέβη στην πόλη Ραμάλα, που βρίσκεται στην – κατεχόμενη από το Ισραήλ – Δυτική Όχθη, και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μαχμούντ Αμπάς είναι ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) από το 2005 και εκπροσωπεί το πολιτικό κόμμα Φατάχ, αντίπαλο της Χαμάς, η οποία διοικεί τη Γάζα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή κυβερνά τα τμήματα της Δυτικής Όχθης που δεν βρίσκονται υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο. Ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να αναχωρήσει για την Τουρκία, αργότερα μέσα στην ημέρα, εν μέσω διπλωματικής κρίσης μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ, καθώς ο Ερτνογάν ανακάλεσε τον πρέσβη της Τουρκίας από το Ισραήλ και δήλωσε ότι ο Νετανιάχου «δεν είναι πλέον συνομιλητής μας».

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει επισκεφθεί το Τελ Αβίβ την Παρασκευή (03/11) και το Αμμάν το Σάββατο (04/11).