Να μην προβάλουμε τις δυσκολίες και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, ως δικαιολογία για τη μη συμμετοχή μας σε πολιτικούς αγώνες οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι καθοριστικοί για το μέλλον μας, λέει ο προοδευτικός γερουσιαστής του αμερικανικού Κογκρέσου, Μπέρνυ Σάντερς.

Ads

Σήμερα η ανθρωπότητα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της. Ο κόσμος αλλάζει και ο ογδοντάχρονος πολιτικός και ακτιβιστής διερωτάται τί είδους αλλαγές είναι αυτές που έρχονται, σε άρθρο του που δημοσίευσε ο Guardian. Θα είναι μια στροφή προς τον αυταρχισμό τύπου Τραμπ, ή προς μια δικαιότερη και πιο ανθρώπινη δημοκρατία;

Παρά τις τεράστιες οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος, ο Σάντερς παραμένει αισιόδοξος και καλεί τους Αμερικανούς σε ενότητα και πολιτική δράση για δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Τι συμβαίνει σήμερα στην Αμερική

Πρώτα πρέπει να ξεκινήσουμε με την παραδοχή ότι ο αμερικανικός λαός έχει περάσει πολλά και ότι η εμπιστοσύνη του στην πολιτική και στην κυβέρνηση έχει κλονιστεί, υποστηρίζει ο Σάντερς.

Ads

Η πανδημία του covid, η χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας των τελευταίων 100 ετών, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην Αμερική, δημιουργώντας την πιο οδυνηρή οικονομική κρίση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.

Ο  αμερικανός γερουσιαστής κάνει λόγο και για την πρωτοφανή εισοδηματική ανισότητα, όπου μια χούφτα ολιγαρχών κατέχει περισσότερο πλούτο από το σύνολο των μικρομεσαίων Αμερικανών και ελέγχει την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Με μια δυσλειτουργική κυβέρνηση και σε συνθήκες οικονομικής ανασφάλειας,  εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει την πίστη τους ότι η όποια δημοκρατία υπάρχει μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εργαζόμενων οικογενειών. Για αυτό και στρέφονται στον αυταρχισμό ως λύση.

Με την τεχνητή νοημοσύνη να αναπτύσσεται ταχύτατα ο Μπέρνυ Σαντερς επισημαίνει τον κίνδυνο η νέα τεχνολογία να εκτοπίσει εκατομμύρια εργαζόμενους, αλλά και την  πιθανότητα οι άνθρωποι να χάσουν τον έλεγχο του μέλλοντος της κοινωνίας.

Σε κρίση βρίσκεται και η εκπαίδευση υποστηρίζει ο Σάντερς με την παιδική μέριμνα να είναι ανύπαρκτη, τα δημόσια σχολεία υποβαθμισμένα, ενώ επίσης διαλυμένο είναι και το σύστημα υγείας των ΗΠΑ, όπου παρά τις διπλάσιες κατά κεφαλήν δαπάνες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, 85 εκατομμύρια Αμερικανοί σήμερα είναι ανασφάλιστοι, το προσδόκιμο ζωής έχει μειωθεί, ενώ δεν επαρκούν γιατροί, νοσηλευτές, οδοντίατροι και επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Ο Σαντερς διαπιστώνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κάθε μέρα που περνά γίνεται όλο και πιο δεξιός, όλο και πιο εξτρεμιστής, προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές. «Θα ξεριζώσουμε τους κομμουνιστές, τους μαρξιστές, τους φασίστες και τους ριζοσπάστες αριστερούς κακοποιούς που ζουν σαν παράσιτα στη χώρα μας» δήλωσε ο Τραμπ, που πλέκει το εγκώμιο του αυταρχικού ηγέτη της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Ο δεξιός εξτρεμισμός δεν ενισχύεται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στην Ευρώπη. Κι αυτό είναι τρομακτικό τονίζει ο Σάντερς. Ακροδεξιά κόμματα έχουν αναλάβει την εξουσία στην Ιταλία, έχουν επεκτείνει την κυριαρχία τους στην Ουγγαρία, έχουν κερδίσει ρόλο συνασπισμού στη Φινλανδία, έχουν γίνει de facto κυβερνητικοί εταίροι στη Σουηδία, έχουν εισέλθει στο κοινοβούλιο στην Ελλάδα και έχουν σημειώσει εντυπωσιακά κέρδη στις περιφερειακές εκλογές στην Αυστρία και τη Γερμανία. Μέσα στις τελευταίες εβδομάδες, ένας ακροδεξιός υποψήφιος εκλέχθηκε πρόεδρος της Αργεντινής και ένα ακροδεξιό κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές στην Ολλανδία.

Τα καλά νέα

Πέρα από αυτά τα πολύ κακά νέα, υπάρχουν, ωστόσο, και τα καλά, λέει ο γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σε όλη την Αμερική εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς με τα συνδικάτα τους αντιστέκονται στην απληστία των εταιρειών. «Δεκαετίες είχε να δει η χώρα τέτοιο συνδικαλιστικό έργο και πετυχημένες απεργίες.  Οι εργαζόμενοι, αναφέρει, δεν κάθονται πια με σταυρωμένα τα χέρια, επιτρέποντας στις μεγάλες εταιρείες κέρδη ρεκόρ, ενώ οι ίδιοι μένουν όλο και πιο πίσω».

Τα καλά νέα, λοιπόν σύμφωνα με τον Σάντερς είναι ότι «όλο και περισσότεροι Αμερικανοί συνδέουν την πραγματικότητα που  βιώνουν με το διεφθαρμένο και καταστροφικό υπερκαπιταλιστικό σύστημα» της χώρας.

Οι Αμερικανοί Δημοκρατικοί, Ρεπουμπλικάνοι ή ανεξάρτητοι θέλουν μια πραγματική αλλαγή υποστηρίζει ο πολιτικός. «Έχουν αηδιάσει από ένα πολιτικό σύστημα που επιτρέπει στους πλουσιότερους ανθρώπους αυτής της χώρας να εξαγοράζουν τις εκλογές. Θέλουν διαρθρωτική μεταρρύθμιση της χρηματοδότησης των εκστρατειών με βάση την αρχή “ένα άτομο, μία ψήφος”.

Εξοργίζονται που οι δισεκατομμυριούχοι έχουν χαμηλότερους πραγματικούς  φορολογικούς συντελεστές από τους ίδιους. Θέλουν μια πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση όπου οι πλουσιότεροι και οι μεγάλες εταιρείες θα αρχίσουν να πληρώνουν δίκαια τους φόρους που τους αναλογεί.

Φοβούνται για το μέλλον του πλανήτη όταν βλέπουν τις πετρελαϊκές εταιρείες να έχουν κέρδη ρεκόρ, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν, καταστρέφουν τη Γη.

Θυμώνουν όταν βλέπουν δέκα φαρμακευτικές εταιρείες να αποκομίζουν κέρδη πάνω από 110 δισ. δολάρια πέρυσι, ενώ οι ίδιοι δεν μπορούν να πληρώσουν τις εξωφρενικές τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Σοκάρονται καθώς βλέπουν τις επενδυτικές εταιρείες της Γουόλ Στρητ να αγοράζουν κατοικίες σε χαμηλές τιμές, ενώ οι ίδιοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα εξωφρενικά ενοίκια που στη συνέχεια επιβάλουν».

Για την αλλαγή χρειάζεται ενότητα και πολιτικοί αγώνες

Ο αμερικανικός λαός σήμερα είναι θυμωμένος, ανησυχεί για το μέλλον και βλέπει ότι το σύστημα καταρρέει, διαπιστώνει ο Σάντερς, διερωτώμενος τι αλλαγή είναι αυτή που έρχεται. «Θα είναι μια στροφή προς τον αυταρχισμό του Τραμπ που θα εκμεταλλεύεται την οργή του αμερικανικού λαού και θα τη στρέφει κατά των μειονοτήτων και των μεταναστών, κατηγορώντας τους για τις κρίσεις που βιώνει η χώρα; Ή θα είναι μια αλλαγή που θα αναζωογονήσει την αμερικανική δημοκρατία, θα ενώσει, θα δώσει δύναμη στους εργαζόμενους και θα τα βάλει με μια διεφθαρμένη άρχουσα τάξη, η απληστία της οποίας προκαλεί ανεπανόρθωτη καταστροφή στη χώρα και σε όλο τον κόσμο;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι τεράστιες – οικονομικές, πολιτικές και περιβαλλοντικές. Και η αναμέτρηση με τους ολιγάρχες και τους ισχυρούς του κόσμου δεν είναι εύκολη υπόθεση».

Ωστόσο μέσα σε όλα αυτά ο Σάντερς είναι αισιόδοξος και καλεί τους Αμερικανούς σε ενότητα και δράση ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και σεξουαλικών προτιμήσεων ώστε να μπορέσουν όλοι μαζί να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια καλύτερη ζωή.

«Μπορούμε να εγγυηθούμε την υγειονομική περίθαλψη σε κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί ως ανθρώπινο δικαίωμα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε εκατομμύρια καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας μετασχηματίζοντας το ενεργειακό μας σύστημα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να μειώσουμε τις εβδομαδιαίες ώρες  εργασίας και να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία χωρίς φανατισμό.

Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί αν δεν σηκωθούμε από τον καναπέ και δεν αντισταθούμε στις δυνάμεις που προσπαθούν τόσο επίμονα να μας διχάσουν, καταλήγει ο Σάντερς. Αυτή είναι μια στιγμή της ιστορίας που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Ένας αγώνας που πρέπει να κάνουμε. Το μέλλον του πλανήτη διακυβεύεται, η δημοκρατία διακυβεύεται, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια διακυβεύεται. Ας προχωρήσουμε μαζί για να νικήσουμε».