Την «Αριστερή εκπαίδευση» που παρέχουν τα δημόσια σχολεία της Ιταλίας κατήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε μήνυμά του προς την Εθνική Ένωση Μητέρων το συνέδριο της οποίας διεξάγεται στην Πάδουα.

Ads

«Οι γονείς θα πρέπει να μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τι εκπαίδευση θα δώσουν στα παιδιά τους και να μπορούν να τα προστατεύουν από την εκπαίδευση της αριστεράς που ενσταλάζει στο δημόσιο σχολείο ιδεολογίες και αξίες διαφορετικές από αυτές της οικογένειας», γράφει στο μήνυμά του ο Μπερλουσκόνι.

Άμεση ήταν η αντίδραση φοιτητικών και αριστερών οργανώσεων αλλά και της αντιπολίτευσης. «Έχουμε πραγματικά κουραστεί να πρέπει να υπερασπιζόμαστε συνεχώς το δημόσιο σχολείο απέναντι στις επιθέσεις του πρωθυπουργού», τόνισε το Δίκτυο Φοιτητών. Η οργάνωση κατήγγειλε «την τεράστια βλάβη που προκάλεσε η κυβέρνηση» στο δημόσιο σχολείο που «καταστράφηκε» από τις «εγκληματικές μεταρρυθμίσεις». «Ο συνηθισμένος Μπερλουσκόνι μας φίλεψε με ένα από τα σόου του που έχουν για πρωταγωνιστές: τους κομμουνιστές, τους αριστερούς δασκάλους και τα ιδιωτικά σχολεία, τους ιππότες της ελευθερίας».

«Αχρείες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Μπερλουσκόνι η Ένωση Φοιτητών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «στερεί από το δημόσιο σχολείο δισεκατομμύρια ευρώ και θριαμβολογεί για αυτό». Σημειώνεται πως η Ένωση Φοιτητών οργανώνει κινητοποίηση στις 19 Απριλίου σε 50 ιταλικές πόλεις για να καταγγείλει το μοντέλο εκπαίδευσης που προωθεί η κυβέρνηση.

Ads

Από την πλευρά του, το Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, μέσω του επικεφαλής των γερουσιαστών του κόμματος, Άννα Φινοτσιάρο, χαρακτήρισε «ντροπή» την επίθεση στο δημόσιο σχολείο και τους δασκάλους, μετά τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ο Μπερλουσκόνι στη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι σήμερα οργανώθηκε στο Μιλάνο διαδήλωση υπέρ των ιδιωτικών καθολικών σχολείων. «Η οικογένεια και το καθολικό σχολείο κάνουν καλό στην Ιταλία», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι δάσκαλοι, διευθυντές, γονείς και μαθητές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από τον καθεδρικό ναό της πόλης.

Εν τω μεταξύ, ο ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης, Αντζελίνο Αλφάνο, σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, δήλωσε πως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι «θα διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2013, αλλά το πραγματικό ζήτημα είναι πώς θα εμφανιστούμε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση». Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα ο ιταλός πρωθυπουργός με δηλώσεις του σε ξένους δημοσιογράφους είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση,