Κηδεύτηκαν την Κυριακή το μεσημέρι, στο Αργυρόκαστρο και το Φιέρι, οι δύο, εκ των συνολικά τριών νεκρών, που έχασαν τη ζωή τους στα προχθεσινά επεισόδια, στη διάρκεια της διαδήλωσης της αντιπολίτευσης στα Τίρανα. Με την πολιτική ατμόσφαιρα να παραμένει τεταμένη, ο ηγέτης της αλβανικής αντιπολίτευσης κάλεσε τους υποστηρικτές του σε νέα αντικυβερνητική διαδήλωση την ερχόμενη Παρασκευή.

Ads

Το πολιτικό κλίμα παραμένει φορτισμένο στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, ιδίως έπειτα από τη μετάδοση εικόνων από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, στις οποίες προβάλλονται μέλη της Εθνικής Φρουράς και των Σωμάτων Ασφαλείας να πυροβολούν εναντίον των διαδηλωτών και δύο άντρες να πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι διαδηλωτές πυροβολήθηκαν από «κοντινή απόσταση» και από όπλα που δεν ανήκουν σε αστυνομικούς και σε μέλη της Εθνικής Φρουράς, παραδέχθηκε τελικά ότι οι πυροβολισμοί προήλθαν από το εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «έκαναν, απλά, το καθήκον τους».

Η Γενική Εισαγγελία της Αλβανίας εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον έξι ανώτατων αξιωματικών των Σωμάτων Ασφαλείας και της Εθνικής Φρουράς. Οι έξι αξιωματικοί είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της κατάχρησης εξουσίας και της υπέρβασης αρμοδιοτήτων. Όμως, τα εντάλματα δεν έχουν εκτελεστεί ακόμη από τις αστυνομικές αρχές.

Ads

Η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Μεσίλα Ντόλα κατηγόρησε τη γενική εισαγγελέα της Αλβανίας, Ίνα Ράμα ως συνεργάτρια «της απόπειρας του πραξικοπήματος». «Η γενική εισαγγελέας πέταξε τη “μάσκα” της και απέδειξε ότι είναι μέλος του προμελετημένου σχεδίου πραξικοπήματος, υπογράφοντας τα εντάλματα συλλήψεως (των έξι ανώτατων αξιωματικών της αστυνομίας), σε μια άνευ προηγουμένου πράξη για τους έξι αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας, που ηρωικά προστάτευσαν τους θεσμούς και τον πρωθυπουργό της χώρας, χωρίς να προηγηθούν έρευνες», ανέφερε.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε, για άλλη μια φορά, τον πρωθυπουργό ότι είναι «προστάτης του κρατικού εγκλήματος» και εξέφρασε την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον αγώνα της, έως ότου απομακρυνθεί η κυβέρνηση. Από το Φιέρι, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα κάλεσε τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, την ερχόμενη Παρασκευή, να οργανώσουν άλλη, μεγαλύτερη συγκέντρωση μπροστά στο πρωθυπουργικό μέγαρο στα Τίρανα, με αίτημα να απομακρυνθεί η κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα.

Οι ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση στην πολιτική ηγεσία της Αλβανίας να αποστασιοποιηθεί από τη βία και να δεσμευθεί για μια συμβιβαστική λύση.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα Αλεξάντερ Αρβιζού δήλωσε ότι «η βία θα μπορούσε να αποφευχθεί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί. Πολλοί χαρακτήρισαν τη διαδήλωση ως πορεία εναντίον της διαφθοράς. Ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε ότι η διαφθορά είναι μια πραγματικότητα στην Αλβανία (…) η βία όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Τώρα χρειάζεται η επίτευξη μιας πολιτικής λύσης».

Επιπλέον, σε σημαντικό περιορισμό των δραστηριοτήτων της έχει προχωρήσει η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα. Στην ανακοίνωση της, με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2011, την οποία δημοσίευσε η αλβανική εφημερίδα «Γκαζέτα Σκιπτάρε» αναφέρεται ότι ο περιορισμός των δραστηριοτήτων της είναι αποτέλεσμα των επεισοδίων της βίας που «συνόδευσαν» τη διαδήλωση της αντιπολίτευσης.

«Τα μέσα ενημέρωσης προβλέπουν ότι στις 23 Ιανουαρίου μπορεί να οργανωθούν νέες διαδηλώσεις, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν πολλές μέρες. Αναφέρεται ότι πορείες διαμαρτυρίας μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες πόλεις της χώρας, τις επόμενες ημέρες. Το προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ έχει ενημερωθεί ότι, όλη η επίσημη δραστηριότητα της πρεσβείας έχει διακοπεί μέχρι (να υπάρξει) μια νέα ανακοίνωση και κάθε μη αναγκαίο ταξίδι του προσωπικού πρέπει να αποφευχθεί» όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.