Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν το σχέδιό του των 5 σημείων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου και ζήτησε από την Ευρώπη να ανακεφαλαιοποιήσει «επειγόντως» τις τράπεζές της για να σταματήσει τη μετάδοση της κρίσης του χρέους που έχει φθάσει πλέον σε «συστημική» κλίμακα κι απειλεί να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία. Ακόμη, τόνισε την ανάγκη επίσπευσης της συγκρότησης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, στα μέσα του 2012, αντί για μέσα του 2013, καθώς και «αποφασιστικής δράσης» για την Ελλάδα.

Ads

 
Παρουσιάζοντας στο Ευρωκοινοβούλιο έναν «οδικό χάρτη για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση», έκανε λόγο για ανάγκη «αποφασιστικής δράσης για την Ελλάδα ώστε να απομακρυνθούν όλες οι αμφιβολίες για την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας». Όπως ανέφερε, αυτό περιλαμβάνει την αποδέσμευση της έκτης δόσης του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
 
Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ακόμη πως πρέπει να υπάρξει «πλήρως συντονισμένη προσέγγιση για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών», βάσει μιας αυστηρότερης αξιολόγησης της «υγείας» τους. Συμπλήρωσε πως οι αδύναμες τράπεζες θα μπορούσαν να στηριχθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις αν δεν μπορούν να βρεθούν επενδυτές. Στην περίπτωση που δεν μπορούν ούτε τα κράτη, πρότεινε τα πιστωτικά ιδρύματα να λάβουν βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
 
Πρότεινε ακόμη να δοθούν επιπλέον αρμοδιότητες στην Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν στην προετοιμασία των εθνικών προϋπολογισμών και στην παρακολούθηση της εκτέλεσής τους.