«Η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει παρά τα επίπεδα ρεκόρ που έχει φτάσει η ανεργία, ενώ ενισχύεται και το ευρώ», δήλωσε στο Bloomberg ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τονίζοντας παράλληλα ότι «η κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει».

Ads

 
«Το σενάριο της συντέλειας για το ευρώ δεν υλοποιήθηκε και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύεται μετά την έξοδο της ευρωζώνης από την πιο μακροχρόνια στην ιστορία της ύφεση», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία κατά τον ίδιο «επιδιώκει μια πολύ επιθετική εμπορική ατζέντα προκειμένου να βοηθήσει στην ενίσχυση των εξαγωγών».
 
«Το ευρώ θα θεωρηθεί ισχυρό, αξιόπιστο και σταθερό νόμισμα και η ευρωπαϊκή οικονομία είναι αρκετά σταθερή, ώστε να ξεπεράσει την κρίση», ανέφερε ο κ. Μπαρόζο. «Πλέον οι προοπτικές είναι πολύ καλύτερες. Η ανάκαμψη δείχνει τα πρώτα της σημάδια, όμως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί προτού πούμε ότι η κρίση είναι πίσω μας», πρόσθεσε.
 
«Η κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει», υπογράμμισε ωστόσο, προσθέτοντας πως «τεχνικά έχουμε βγει από την ύφεση, όμως εξακολουθούμε να έχουμε πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας».
 
Άσμουσεν: Πολύ νωρίς για την άρση των μέτρων στήριξης
 
image

«Για εμάς, είναι σαφές: είναι πολύ νωρίς για μια έξοδο από την πολιτική αυτή», δήλωσε από το Βερολίνο ο Γιέργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφορικά με την πρόταση να αποσύρει η ΕΚΤ τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας στην ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή παρατήρησε ότι δεν είναι αδύνατο να εξετάζεται αυτό το σενάριο σε θεωρητικό επίπεδο, επαναλαμβάνοντας την δέσμευση της Τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά για όσο κρίνεται απαραίτητο.
 
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επίσης έχει λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει αφήσει να διαφανεί η πρόθεσή της να μειώσει προοδευτικά τις αγορές κρατικών ομολόγων στις οποίες προβαίνει. Ο Άσμουσεν, σχολίασε επ’ αυτού ότι η οικονομική συγκυρία στην Ευρωζώνη δεν είναι συγκρίσιμη με εκείνη στις ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε καλύτερη.
 
Παράλληλα, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ τάχθηκε εκ νέου υπέρ ενός «προϋπολογισμού της Ευρωζώνης», ο οποίος θα ενσωματώνει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν θέσει σε εφαρμογή ορισμένες εκ των χωρών και θα προβλέπει μέτρα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της. 

Ρεν: Το Παρίσι είναι σε καλό δρόμο
 
image

Ads

Σήμερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την οικονομία, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι «η Γαλλία έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της και αυτό το σχέδιο του προϋπολογισμού χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα και συνετή χάραξη πολιτικής».
 
Η δήλωση που έγινε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, πραγματοποιήθηκε, όπως σχολιάστηκε, με σκοπό να μετριαστούν οι κριτικές που δέχεται το Παρίσι για την μεταρρυθμιστική του πολιτική. Αφορμή για την συνέντευξη Τύπου ήταν η παρουσίαση στο κοινοβούλιο από τον Μοσκοβισί του προϋπολογισμού του 2014, στον οποίο φαίνεται ότι θα επιχειρηθεί εξοικονόμηση 15 δις ευρώ για την διαμόρφωση του ελλείμματος στο 3,6% όταν η ανάπτυξη δεν προβλέπεται να ξεπεράσει το 0,9%.
 
Οι σχέσεις της χώρας με την Κομισιόν είναι τεταμένες από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι Γαλλία πρέπει να μειώσει τις δαπάνες και να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό της σύστημα, με αντάλλαγμα τη διετή παράταση στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων του προϋπολογισμού.
 
Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να μην λέει στην Γαλλία το πώς να μεταρρυθμίσει την εύθραυστη οικονομία της».