Σύμφωνα με τον ευρωπαίο Επίτροπο, Μισέλ Μπαρνιέ, οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, θα «επιστρατεύονται» σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας τράπεζας και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας θα επεμβαίνει μόνο αν τα κεφάλαια δεν επαρκούν, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την παγίωση του κυπριακού μοντέλου.

Ads

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μπαρνιέ, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» ανέφερε ότι θεωρεί δεδομένο ότι η τραπεζική ενοποίηση θα θωρακίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης, καθιστώντας το ενδεχόμενο πλήγματος στις καταθέσεις ακραίο σενάριο.

Βέβαια, στο σημείο της τραπεζικής ενοποίησης ο κ. Μπαρνιέ στέκεται απέναντι στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γάλλος αξωματούχος υποστήριξε, επιπλέον,  ότι καταθέτες, ομολογιούχοι και μέτοχοι των τραπεζών έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Ads

Τέλος, ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε πως συμφωνεί με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις που ελήφθησαν για Ελλάδα και Κύπρο, υποστηρίζοντας πως, σε γενικές γραμμές, ήταν σωστές. Ταυτόχρονα, διατυπώνει την αισιοδοξία του πως αμφότερες οι χώρες θα καταφέρουν να βγουν από την κρίση, με αιχμή του δόρατος, τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν.