Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης οικονομολόγος Μοχάμεντ Γιούνους ορκίστηκε επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Μπανγκλαντές την Πέμπτη, τρεις ημέρες αφότου η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα μετά από βίαιες διαδηλώσεις.
Ο 84χρονος Γιούνους προτάθηκε για το ρόλο αυτό από διαδηλωτές φοιτητές, και επέστρεψε στη Ντάκα νωρίτερα την Πέμπτη από το Παρίσι, όπου υποβαλλόταν σε ιατρική περίθαλψη.
«Η χώρα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα πολύ όμορφο έθνος», δήλωσε συγκινημένος ο Γιούνους στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο. «Όποιο μονοπάτι και αν μας δείξουν οι φοιτητές μας, θα προχωρήσουμε με αυτό», τόνισε.
Ο Γιούνους θα είναι ο επικεφαλής σύμβουλος στην προσωρινή κυβέρνηση που θα αναλάβει τη διεξαγωγή νέων εκλογών στη χώρα της Νότιας Ασίας των 170 εκατομμυρίων κατοίκων.
Το φοιτητικό κίνημα που ανέτρεψε τη Χασίνα προέκυψε από τις διαμαρτυρίες κατά των ποσοστώσεων στις κυβερνητικές θέσεις εργασίας, οι οποίες διογκώθηκαν τον Ιούλιο, προκαλώντας μια βίαιη καταστολή που προκάλεσε παγκόσμια κριτική, αν και η κυβέρνηση αρνήθηκε τη χρήση υπερβολικής βίας.
Ο 84χρονος Γιουνούς είναι δημοφιλής επειδή υποτίθεται πως έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια χάρη στην τράπεζά του, που έγινε πρωτοπόρα στις μικροχρηματοδοτήσεις. Όμως ήταν αντιπαθής στην Σεΐχ Χασίνα, η οποία τον έχει κατηγορήσει ότι «ρουφάει το αίμα» των φτωχών.
Ο απολογισμός των διαδηλώσεων στο Μπανγκλαντές είχε φτάσει την Δευτέρα τους τουλάχιστον 300 νεκρούς, αφού 94 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους μόνο την περασμένη Κυριακή σε συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές της κυβέρνησης, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν πριν από ένα μήνα, λόγω της οργής των φοιτητών κατά των αμφιλεγόμενων ποσοστώσεων που παραχωρούν το 30% των κυβερνητικών θέσεων εργασίας στις οικογένειες εκείνων που πολέμησαν για την ανεξαρτησία από το Πακιστάν.
Οι διαδηλώσεις είχαν ανοίξει παλιές και ευαίσθητες πολιτικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ εκείνων που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές από το Πακιστάν το 1971 και εκείνων που κατηγορούνται για συνεργασία με το Ισλαμαμπάντ.
Οι πρώτοι περιλαμβάνουν το κόμμα Awami League της Χασίνα, η οποία χαρακτήριζε τους διαδηλωτές «razakar» – κάνοντας χρήση ενός προσβλητικού όρου που περιγράφει τους δόλιους «συνεργάτες» της εποχής της ανεξαρτησίας.
Οι Razakars και ο Απελευθερωτικός Πόλεμος του Μπαγκλαντές
Οι Razakars ήταν μια παραστρατιωτική δύναμη που συνεργάστηκε με τον πακιστανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Πολέμου του 1971 στο Μπαγκλαντές.
Οι Razakar, που σημαίνει «εθελοντής ή «βοηθός» στα περσικά και τα ουρντού, αποτελούνταν κυρίως από φιλοπακιστανούς Βεγγαλέζους και Μπιχάρι στο Μπαγκλαντές (τότε γνωστό ως Ανατολικό Πακιστάν), οι οποίοι ήταν κατά του διαχωρισμού του Ανατολικού και του Δυτικού Πακιστάν.
Υπολογίζεται ότι 50.000 Razakars βοήθησαν τον πακιστανικό στρατό στη διεξαγωγή επιδρομών και στη διάπραξη φρικαλεοτήτων κατά του τοπικού πληθυσμού, σύμφωνα με δημοσίευμα της Indian Express.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >