Οι άθλιες συνθήκες των εργασιακών γκέτο της Ασίας οπου παράγονται προϊόντα για δυτικές πολυεθνικές ήρθα για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια με τον πιο τραγικό, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, τρόπο.

Ads

Ετσι, τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 50 τραυματίστηκαν χθες όταν εξερράγη ένας λέβητας μέσα σε μια υφαντουργία στην περιοχή Γκαζιπούρ του κεντρικού Μπανγκλαντές.

Μέσα στο εξαώροφο εργοστάσιο βρίσκονταν αρκετές δεκάδες εργαζομένων όταν σημειώθηκε η έκρηξη, στις 7 μμ τοπική ώρα (4 μμ ώρα Ελλάδας). Η μονάδα, σε μια βιομηχανική ζώνη έξω από τη Ντάκα, ανήκει στην εταιρεία Multifabs Ltd. Η εταιρεία αυτή παράγει ενδύματα για πολλές ευρωπαϊκές μάρκες, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

Σύμφωνα με έναν αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

Ads

Οι αρχές διεξάγουν έρευνα για το δυστύχημα κι υποσχέθηκαν ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων.

Τα σωστικά συνεργεία αντίκρισαν όταν έφθασαν στον τόπο του δυστυχήματος «ένα σκηνικό φρίκης. Οι πυροσβέστες έφθασαν στο σημείο και προσέφεραν βοήθεια (στα θύματα). Ο καυστήρας του εργοστασίου είχε εκραγεί κι η ανάφλεξη προκάλεσε ζημιές και σε κοντινά κτίρια», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαρουνούρ Ρασίντ, ένας αξιωματικός της αστυνομίας.

Ανάμεσα στα θύματα «βρίσκονταν και διερχόμενοι που περπατούσαν μπροστά στο εργοστάσιο» όταν έγινε η έκρηξη, είπε ο Μοχάμαντ Αχτερουζαμάν, ένας αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η έκρηξη κατέστρεψε «μια οροφή και πολλούς τοίχους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του εργοστασίου, η κεντρική μονάδα ήταν κλειστή χθες και εργαζόμενοι εκτελούσαν εργασίες συντήρησης του καυστήρα.

Το Μπανγκλαντές κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από την Κίνα, στις εξαγωγές ενδυμάτων παγκοσμίως και οι συνθήκες εργασίας στη χώρα προκαλούν συχνά έντονες επικρίσεις σε βάρος τόσο της βιομηχανίας όσο και των αρχών.

Η καταστροφή του Ράνα Πλάζα το 2013, όταν 1.138 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της κατάρρευσης πολυώροφου κτίσματος στο οποίο στεγάζονταν υφαντουργίες, έχυσε περισσότερο φως στο ανθρώπινο κόστος των φθηνών ενδυμάτων στα δυτικά πολυκαταστήματα κι αναζωπύρωσε τον διάλογο για τον τρόπο που επιλέγουν υπεργολάβους οι πολυεθνικές της βιομηχανίας ρούχων.