Κοινή συνάντηση με τους ηγέτες των ελληνοκυπριών και τουρκοκυπρίων, Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Έρογλου, είχε σήμερα στη Γενεύη ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

Ads

Σε δηλώσεις του, ο Μπαν Κι Μουν τόνισε ότι «υπήρξαν κάποιες συγκλίσεις σε ορισμένα κεφάλαια» και ανακοίνωσε ότι στο τέλος Φεβρουαρίου θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τότε να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία και ότι οι δύο ηγέτες θα επιδείξουν καλή θέληση για να υπάρξουν περισσότερες συγκλίσεις σε όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.

Ο γενικός γραμματέας υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες από τον περασμένο Νοέμβριο και ότι «διεφάνη ότι οι δυο ηγέτες έχουν εργαστεί για να προσεγγίσει ο ένας τις θέσεις του άλλου με μια σειρά από προτάσεις που προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές, ιδίως στα κεφάλαια της οικονομίας, των θεμάτων ΕΕ και της διακυβέρνησης και κατανομής των εξουσιών».

Σύμφωνα με τον Μπαν Κι Μουν οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις, με σειρά επιπρόσθετων συναντήσεων τις προσεχείς εβδομάδες, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει κάποια ημερομήνια για κάποια νέα συνάντηση.

Ads