Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε το ΝΑΤΟ ότι ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, ήταν ουκρανικός πύραυλος αεράμυνας, σύμφωνα με πηγή της Συμμαχίας που επικαλείται το Reuters.

Ads

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έρχονται μερικές ώρες μετά από το πρώτο σχόλιό του ενώπιον δημοσιογράφων πως «μοιάζει απίθανο» ο πύραυλος να έχει εκτοξευθεί από τη Ρωσία.

Ο Μπάιντεν επικαλέστηκε τα στοιχεία που υπήρχαν για την τροχιά του πυραύλου, καθώς αεροσκάφος του ΝΑΤΟ φέρεται, σύμφωνα με το CNN, να την έχει καταγράψει.

Ακολούθησαν πληροφορίες από αμερικανούς αξιωματούχους πως ο πύραλος που σκότωσε δύο άτομα στην ανατολική Πολωνία σε χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ήταν ουκρανικός και ήταν από αυτούς που είχαν εκτοξευθεί για να αναχαιτίσουν ρωσικό πύραυλο.

Ads

Τι αναφέρει η Μόσχα

Η απάντηση της Μόσχας γύρω από τις αρχικές κατηγορίες περί ατυχήματος ήταν άμεση, με τον επικεφαλής της μόνιμης αποστολής της Ρωσίας στον ΟΗΕ να εκτιμά πως το ατυχές περιστατικό στην Πολωνία, ήταν μια απόπειρα να προκληθεί άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

To Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε την εμπλοκή του με την έκρηξη στην Πολωνία και ισχυρίστηκε, επίσης, πως από τα συντρίμμια του πυραύλου φαίνεται ότι πρόκειται για ουκρανικό πύραυλο S-300.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι η Βαρσοβία δεν έχει «αδιάσειστα στοιχεία» για το ποιος εξαπέλυσε τον πύραυλο που έπεσε στο πολωνικό έδαφος.

“Τα μαζεύει” το Κίεβο 

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη αναδίπλωση προχωρά το Κίεβο μετά τις ανακοινώσεις Μπάιντεν πως για το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία ευθύνεται η Ουκρανία και όχι η Ρωσία.

Υπενθυμίζεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης στους ηγέτες των G20 είχε υποστηρίξει πως ο πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία «δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μήνυμα της Μόσχας προς τη σύνοδο.

Μετά όμως τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, έσπευσε να δηλώσει ότι η Ρωσία φέρει την ευθύνη για οποιαδήποτε «περιστατικά με πυραύλους» μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Κατά τη γνώμη μου, είναι αναγκαίο να ακολουθήσουμε μία και μοναδική λογική. Ο πόλεμος ξεκίνησε και διεξάγεται από τη Ρωσία. Η Ρωσία πλήττει μαζικά την Ουκρανία με πυραύλους Cruise», σημείωσε ο Ποντολιάκ σε ανάρτησή του στο twitter.

«Η Ρωσία έχει μετατρέψει το ανατολικό τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου σε απρόβλεπτο πεδίο μάχης. Πρόθεση, μέσα εκτέλεσης, κίνδυνοι, κλιμάκωση -όλα αυτά προέρχονται μόνο από τη Ρωσία. Και δεν μπορεί να υπάρξει άλλη εξήγηση για οποιαδήποτε περιστατικά με πυραύλους», πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όταν μία επιτιθέμενη χώρα εξαπολύει εσκεμμένη μαζική πυραυλική επίθεση κατά ολόκληρου του εδάφους μίας μεγάλης χώρας στην ευρωπαϊκή ήπειρο με τα πεπαλαιωμένα σοβιετικά όπλα (πυραύλους κλάσης X), μία τραγωδία θα προκύψει αργά ή γρήγορα σε εδάφη άλλων χωρών», εκτίμησε ο ίδιος.

«Επιπλέον, οι ρωσικοί πύραυλοι ή τα θραύσματά τους έχουν πέσει περισσότερες από μία φορές σε συνοριακές περιοχές. Δεν βλέπω να υπάρχει νόημα να ξεφύγουμε από την απλή αυτή λογική – μόνο η Ρωσία είναι ένοχη για απειλές και ακρότητες σε άλλες χώρες με τις πυραυλικές της επιθέσεις»,  πρόσθεσε ο Ποντολιάκ.

Προσεκτικοί οι Δυτικοί ηγέτες

Αξίζει να σημειωθεί πάντως αρκετοί Δυτικοί ηγέτες είχαν εμφανιστεί επιφυλακτικοί, αποφεύγοντας να μιλήσουν για την προέλευση του πυραύλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ότι τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ όσο και και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχαν συνομιλήσει με τον Ουκρανό Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να υπογραμμίσουν την ανάγκη να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για το γεγονός.

Σε ανάλογες δηλώσεις είχε προχωρήσει και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ζητώντας προσεκτική διευκρίνιση των στοιχείων.

Από τη μεριά του, το Κρεμλίνο είχε δηλώσει το μεσημέρι της Τετάρτης ότι κάποιες χώρες έχουν προβεί σε «αβάσιμες δηλώσεις», κατά τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας ωστόσο ότι, σε σύγκριση με άλλους, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέδειξαν αυτοσυγκράτηση.