Οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με 31 προηγμένα άρματα μάχης M1 Abrams, ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από τον Λευκό Οίκο.

Ads

«Τα άρματα χρειάζονται για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να βελτιώσουν την ικανότητά τους να ελίσσονται σε ανοιχτό έδαφος» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ευχαρίστησε τη Γερμανία για την απόφασή της για τα Leopard 2. «Η Γερμανία πραγματικά ανέλαβε δράση», υπογράμμισε.

«Η προσδοκία της Ρωσίας είναι ότι θα διαλυθούμε. Αλλά είμαστε πλήρως, απόλυτα και σε βάθος ενωμένοι» συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικές στην ιδέα ανάπτυξης των δύσκολα συντηρήσιμων αρμάτων Abrams, αλλά αναγκάστηκαν να αλλάξουν στάση προκειμένου να πείσουν τη Γερμανία να στείλει τα πιο εύκολα στη χρήση άρματα μάχης Leopard 2. Παρόλα αυτά, τα Abrams -από τα πιο ισχυρά αμερικανικά άρματα μάχης- δεν θα κατευθυνθούν στην Ουκρανία σύντομα.

Ads

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα χρειαστούν μήνες για να παραδοθούν τα Abrams και περιέγραψαν την κίνηση με όρους παροχής μακροπρόθεσμης άμυνας στην Ουκρανία.

Μέλη του ουκρανικού στρατού θα εκπαιδευτούν στη χρήση των Abrams σε μια τοποθεσία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Αν και πρόκειται για ένα εξαιρετικά εξελιγμένο και ακριβό όπλο, το Abrams είναι δύσκολο να συντηρηθεί και αποτελεί πρόκληση για τον εφοδιασμό του, επειδή λειτουργεί με καύσιμα αεριωθούμενων αεροσκαφών.

Το συνολικό κόστος ενός άρματος Abrams ποικίλλει και μπορεί να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια δολάρια, όταν συμπεριλαμβάνεται η εκπαίδευση και η συντήρηση.

Οι αποφάσεις της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου έρχονται καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι βοηθούν την Ουκρανία να προετοιμαστεί για μια πιθανή εαρινή αντεπίθεση στα κατεχόμενα από τις ρωσικές δυνάμεις εδάφη.που θα προσπαθήσει να εκδιώξει τη Ρωσία από εδάφη που έχει καταλάβει.

«Δεν υπάρχει επιθετική απειλή για τη Ρωσία», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Σπατάλη χρημάτων» λέει το Κρεμλίνο

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι τυχόν αποστολές Abrams θα ήταν σπατάλη χρημάτων, καθώς «καίγονται» όπως άλλα άρματα μάχης.

«Είμαι βέβαιος ότι πολλοί εμπειρογνώμονες κατανοούν τον παραλογισμό αυτής της ιδέας. Το σχέδιο είναι καταστροφικό όσον αφορά την τεχνολογία. Αλλά πάνω απ’ όλα, υπερεκτιμάται η δυναμική που θα προστεθεί στον ουκρανικό στρατό. Αυτά τα τανκς καίγονται όπως όλα τα άλλα», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

*Με πληροφορίες από Reuters