Στην ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία κατάπαυσης πυρός αναφέρθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του για τον πόλεμο στη Γάζα την Παρασκευή.

Ads

Το Ισραήλ έχει υποβάλει μια νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός, η οποία έχει διαβιβαστεί στη Χαμάς μέσω του Κατάρ, υπογράμμισε.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι η νέα πρόταση είναι «ένας οδικός χάρτης για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων».

«Ως κάποιος που έχει μια ισόβια δέσμευση στο Ισραήλ, ως ο μόνος Αμερικανός πρόεδρος που έχει πάει ποτέ στο Ισραήλ σε καιρό πολέμου, ως κάποιος που μόλις έστειλε τις αμερικανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν άμεσα το Ισραήλ όταν δέχθηκε επίθεση από το Ιράν, σας ζητώ να κάνετε ένα βήμα πίσω, να σκεφτείτε τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή», είπε.

Ads

«Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή την στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι πραγματικά μια αποφασιστική στιγμή. Η Χαμάς πρέπει να δεχτεί τη συμφωνία. Ήρθε η ώρα να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος που ξεκίνησαν», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Αυτό ήταν το επίκεντρο, ένα διαρκές τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, ένα τέλος που φέρνει όλους τους ομήρους πίσω, εξασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ, δημιουργεί μια καλύτερη επόμενη μέρα στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία και θέτει τις βάσεις για μια πολιτική διευθέτηση που παρέχει ένα καλύτερο μέλλον τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους», υπογράμμισε.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Χαμάς δεν είναι «πλέον ικανή» να πραγματοποιήσει άλλη μια επίθεση μεγάλης κλίμακας στο Ισραήλ, οπότε η μόνη λύση είναι για τους Ισραηλινούς και τη Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία εκεχειρίας.

«Το Ισραήλ έκανε την πρότασή του. Η Χαμάς λέει ότι θέλει κατάπαυση του πυρός. Αυτή η συμφωνία είναι μια ευκαιρία να αποδείξουν αν το εννοούν πραγματικά».

«Με την κατάπαυση του πυρός, η βοήθεια θα μπορούσε να διανεμηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε όλους όσοι τη χρειάζονται», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Η Χαμάς δήλωσε την Πέμπτη πως είπε στους διαμεσολαβητές ότι δεν θα συμμετάσχει σε περισσότερες διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της «συνεχιζόμενης επίθεσης», αλλά είναι έτοιμη για μια «πλήρη συμφωνία» – συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής αιχμαλώτων και κρατουμένων, εάν το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμο.

Σχέδιο τριών φάσεων

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η νέα πρόταση που παρουσίασε το Ισραήλ περιλαμβάνει «μόνιμη παύση των εχθροπραξιών», και παρουσίασε το σχέδιο 3 φάσεων. 

Η πρώτη φάση διαρκεί έξι εβδομάδες και περιλαμβάνει «πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός», απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας- απελευθέρωση ενός αριθμού αιχμαλώτων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων. Οι Αμερικανοί όμηροι θα απελευθερωθούν σε αυτό το στάδιο.

Τα λείψανα των σκοτωμένων αιχμαλώτων θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Παλαιστίνιοι πολίτες θα επιστρέψουν στα σπίτια τους στις γειτονιές της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του βορρά. Η ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί κατακόρυφα, με 600 φορτηγά να εισέρχονται στη Γάζα κάθε μέρα. Εκατοντάδες χιλιάδες σκηνές θα διανεμηθούν από τη διεθνή κοινότητα. Όλα αυτά και πολλά άλλα θα ξεκινήσουν αμέσως, τόνισε.

Μια δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει ανταλλαγή για την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ζωντανών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών στρατιωτών, μαζί με την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατιωτών από τη Γάζα.

Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει έναρξη «ενός μεγάλου σχεδίου ανοικοδόμησης της Γάζας» και την τελική επιστροφή όλων των σορών των ομήρων που σκοτώθηκαν.

Μερικές λεπτομέρειες, σύμφωνα με τον Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι όλα όσα προβλέπονται στην πρώτη φάση της ισραηλινής πρότασης αναμένεται να «ξεκινήσουν αμέσως», εάν η Χαμάς συμφωνήσει σε μια συμφωνία. Είπε ότι αφού τεθεί σε εφαρμογή η πρώτη φάση, η Χαμάς και το Ισραήλ θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση, η οποία περιλαμβάνει μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών.

«Η πρόταση λέει ότι αν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερο από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις. Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ θα εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν συμφωνίες για την έναρξη της δεύτερης φάσης».

«Ξέρω ότι υπάρχουν κάποιοι στο Ισραήλ που δεν θα συμφωνήσουν με αυτό το σχέδιο και θα ζητήσουν να συνεχιστεί ο πόλεμος επ’ αόριστο. Κάποιοι είναι ακόμη και στον κυβερνητικό συνασπισμό και έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να καταλάβουν τη Γάζα, θέλουν να συνεχίσουν να πολεμούν για χρόνια και οι όμηροι δεν αποτελούν προτεραιότητα γι’ αυτούς. Λοιπόν, προτρέπω την κυβέρνηση του Ισραήλ να στηρίξει αυτή τη συμφωνία, παρά τις όποιες πιέσεις».