Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από τέσσερα εκατομμύρια εγκλωβίστηκαν στο Μπαγκλαντές, καθώς η χώρα πλήττεται ξανά την τελευταία εβδομάδα από σφοδρές βροχοπτώσεις που συνεπάγονται πλημμύρες.

Ads

Το μεγαλύτερο μέρος του βορειοανατολικού Μπαγκλαντές, έχει πλημμυρίσει βιώνοντας τη χειρότερη πλημμύρα των τελευταίων 20 ετών. Είναι γεγονός ότι οι πλημμύρες απειλούν συχνά εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, αλλά σύμφωνα με ειδικούς, οι κλιματικές αλλαγές έχουν αυξήσει την συχνότητά τους, τη σοβαρότητά τους και τον αιφνίδιο χαρακτήρα τους.

Από τα θύματα, 21 σκοτώθηκαν από κεραυνούς και τέσσερις από κατολισθήσεις. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται τρία παιδιά ηλικίας από 12 ως 14 ετών.
Στις πληγείσες περιοχές εστάλη ο στρατός για να απομακρύνει τους κατοίκους που έχουν εγκλωβιστεί. Σχολεία μετατράπηκαν σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης για να υποδεχθούν τους κατοίκους χωριών που πλημμύρισαν μέσα σε μόλις μερικές ώρες, ενώ το σύνολο της περιφέρειας δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα.

«Όλο το χωριό βυθίστηκε στο νερό την Παρασκευή το πρωί και εγκλωβιστήκαμε όλοι», δήλωσε ο Λόκμαν, που ζει μαζί με την οικογένειά του στο χωριό Κομπανιγκάνι. «Αφού περιμέναμε όλη την ημέρα πάνω στην στέγη του σπιτιού μας, ένας γείτονας μας έσωσε με μια αυτοσχέδια βάρκα. Η μητέρα μου είπε ότι δεν έχει ξαναδεί ποτέ στη ζωή της τέτοιες πλημμύρες», πρόσθεσε ο 23χρονος.

Ads

Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έχουν κάνει πολύ δύσκολη, την ανεύρεση τροφής. Η Άσμα Άκτερ, μια γυναίκα που σώθηκε από την άνοδο της στάθμης των υδάτων, είπε ότι η οικογένειά της δεν έχει μπορέσει να βρει τίποτα για να φάει εδώ και δύο μέρες. «Η στάθμη του νερού ανέβηκε τόσο γρήγορα που δεν μπορέσαμε να πάρουμε τίποτα από τα πράγματά μας», εξήγησε.

Όσον αφορά τις πλημμύρες, η κατάσταση επιδεινώθηκε το πρωί του Σαββάτου έπειτα από προσωρινή ανάπαυλα των βροχοπτώσεων χθες το απόγευμα, διευκρίνισε επίσης ο Μοσάραφ Χοσάιν, που είναι επικεφαλής της διοίκησης της περιφέρειας Σιλχέτ. Μεταξύ άλλων, το τρίτο διεθνές αεροδρόμιο του Μπανγκλαντές, το οποίο βρίσκεται στην Σιλχέτ, αναγκάστηκε να κλείσει χθες τις πύλες του.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι πλημμύρες θα επιδεινωθούν τις επόμενες δύο μέρες, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που αναμένονται στο Μπανγκλαντές και στο βορειοανατολικό τμήμα της Ινδίας, αυτήν την περίοδο των μουσώνων.