Τα στρατεύματα του Μπαχρέιν επιτέθηκαν κατά των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών σε αρκετά χωριά κοντά στην πρωτεύουσα, Μανάμα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Παρά την άρση του στρατιωτικού νόμου χθες, τα καθεστωτικά στρατεύματα επιτέθηκαν με χημικά στους ειρηνικούς διαδηλωτές που γέμισαν τους δρόμους στα χωριά Ντιράζ, Μπανί Τζαμρά και Καρζακάν.

Ads

Σύμφωνα με έναν ακτιβιστή, ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας συγκεντρώθηκαν στο Μπανί Τζαμρά, όπου 30 γυναίκες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του δέχθηκαν την επίθεση των στρατιωτικών με ξυλοδαρμούς και χημικά αέρια, προκειμένου να διαλυθούν. Παρόμοια επίθεση δέχθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές στο χωριό Ντιράζ όπου ο πληθυσμός είναι κυρίως Σιίτες.

Οι αντικαθεστωτικοί ακτιβιστές έχουν καλέσει σε νέο κύμα διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος χθες, ενώ η κυβέρνηση αποφάσιζε να αναστείλει τον στρατιωτικό νόμο που επέβαλε μετά την άγρια καταστολή των φιλοδημοκρατικών κινητοποιήσεων στη χώρα.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε για ακόμα μία φορά το καθεστώς να επιτρέψει τις ειρηνικές διαδηλώσεις των πολιτών και να μην κάνει χρήση βίας εναντίον τους.

Ads

Υπό κράτηση μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Μέλος της διεθνούς, ιατρικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), κρατείται για εβδομάδες στο Μπαχρέιν αφού χτυπήθηκε σοβαρά από τις αρχές μετά τη σύλληψή του, χωρίς να υπάρχει καμία πληροφόρηση προς την οικογένεια και το δικηγόρο του για το μέρος της κράτησης και την κατάσταση του, αναφέρει η οργάνωση στην ιστοσελίδα της.

«Από τη στιγμή της σύλληψης του Saeed Mahdi, δεν έχουμε καμία πληροφορία για το που κρατείται, το λόγο της σύλληψης του, ή ποιες κατηγορίες εκκρεμούν σε βάρος του», δήλωσε ο Jerome Oberreit, διευθυντής επιχειρήσεων των ΓΧΣ στις Βρυξέλλες. Παρά τη διαβεβαίωση από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Κοινωνικής Ανάπτυξης ότι θα μπορούσαν να τον επισκεφτούν, ούτε η οικογένεια ούτε ο δικηγόρος του έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν επικοινωνία μαζί του.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα τραύματα που έχουν υποστεί όσοι τελούν υπό κράτηση εξαιτίας τις συνθήκες κακομεταχείρισης κατά την κράτηση, σύμφωνα με μαρτυρίες του ιατρικού προσωπικού των ΓΧΣ, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλεια του Saeed Mahdi», προσθέτει ο κ.Oberreit.