Η εκλογική διαδικασία στις πιο σημαντικές -διπλές, προεδρικές και βουλευτικές εκλογές- των τελευταίων δεκαετιών στην Τουρκία είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ads

Ο πρώτος υποψήφιος πρόεδρος -και σημαντικότερος αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- που ψήφισε ήταν ο Μουχαρέμ Ιντζέ. Ο Ιντζέ ψήφισε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, Γιάλοβα στις 10:30 το πρωί και στις δηλώσεις του ήταν φειδωλός.

«Ας γίνει το καλύτερο για τον λαό και τη χώρα», είπε και πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα και το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, από όπου και θα παρακολουθήσει την καταμέτρηση. Η δήλωση Ινζτέ αφορά τον φόβο νοθείας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, ήδη έχουν παρατηρηθεί κάποια «παρατράγουδα», καθώς υπάρχουν καταγγελίες για διπλά ψηφοδέλτια. 

Ψήφισε στη Σμύρνη ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ

Ads

Στις 11:00 το πρωί έφτασε σε κάλπη στη Σμύρνη που βρίσκεται σε σχολή που φέρει το όνομα της μητέρας του ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος ψήφισε και έκανε μια σύντομη περιήγηση στη σχολή. Ο Γιλντιρίμ αποχωρώντας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έκανε το καθήκον του ως πολίτης και πρόσθεσε: «Σήμερα εκλέγουμε πρόεδρο και βουλευτές με το νέο σύστημα. Εύχομαι να είναι προς όφελος της χώρας. Οι εκλογές διεξάγονται σε γιορτινό δημοκρατικό κλίμα».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου επιβεβαίωσε την είδηση απελευθέρωσης τριών μηχανικών τουρκικής κατασκευαστικής εταιρίας που είχαν απαχθεί στη Λιβύη.

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε στην Άγκυρα ο Κιλιτσντάρογλου

Στις 11:10 το πρωί ψήφισε στην Άγκυρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μαζί με τη σύζυγό του.  Στις δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι μετά έναν κουραστικό μαραθώνιο σήμερα είμαστε στην κάλπη και συνέχισε: «Δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα αλλά έχουμε κάποια παράπονα σε κάποιες κάλπες. Από εδώ κάνω έκκληση στους κρατικούς λειτουργούς. Δεν είστε υπάλληλοι κανενός κόμματος αλλά του κράτους. Σας προειδοποιώ να κάνετε το καθήκον σας χωρίς να δέχεστε πιέσεις για να μην υπάρξουν σκιές στις εκλογές και στη δημοκρατία μας».