Η καμπάνια «φόβου» δεν φαίνεται να δουλεύει στο βρετανικό δημοψήφισμα. Το ποια πρέπει να είναι η στάση των Ευρωπαίων αν οι Βρετανοί αποφασίσουν να φύγουν και γιατί η τιμωρία δεν είναι λύση, αναλύει ο πολιτικός αναλυτής Βόλφγκανγκ Μούνχαου των Financial Times σε νέο του άρθρο στην εφημερίδα.

Ads

Όπως αναφέρει ο Βόλφγκανγκ Μούνχαου «η πρόσφατη στροφή στις δημοσκοπήσεις προς το φεύγουμε υπονοεί ότι η καμπάνια φόβου από το στρατόπεδο του μένουμε δεν δουλεύει. Αν το σχέδιο φόβος όπως βαπτίστηκε η καμπάνια των μένουμε αποτυγχάνει στη Μεγάλη Βρετανία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλού. Οι φιλοευρωπαίοι θα πρέπει τότε να σχηματίσουν μια θετική καμπάνια για την Ευρώπη, κάτι που πολλοί από αυτούς βρίσκουν ότι είναι δύσκολο να γίνει».

Το Brexit τότε θα ξεδιπλώσει ένα φαινόμενο ντόμινο στο οποίο η μια χώρα μετά την άλλη ίσως αποφασίσουν να ακολουθήσουν τη Μεγάλη Βρετανία στην έξοδο, κι έτσι ένα επιτυχημένο Brexit θα πρέπει να αποτραπεί με κάθε κόστος, εκτιμά.

«Είναι ρεαλιστική η υπόθεση μιας ήπιας οικονομικής επίπτωσης; Αν ναι πρέπει άλλα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε αντίποινα για να δημιουργήσουν ένα «παράδειγμα»;», αναρωτιέται ο αρθρογράφος των Financial Times. Κι απαντά ο ίδιος: «Η απάντησή μου είναι: πιθανότατα ναι και σίγουρα όχι».

Ads

«Θα υπάρχουν οικονομικές συνέπειες σε ένα Brexit, αλλά πιστεύω ότι αυτές δεν θα είναι τόσο δραματικές όσο η καμπάνια μένουμε υπονοεί. Και όχι, τα άλλα κράτη μέλη δεν πρέπει να προχωρήσουν σε αντίποινα. Θα τα πλήξει περισσότερο απ’ όσο τη Βρετανία», σημειώνει.

«Η παραδοχή αυτών των ανησυχιών για το πολιτικό αντίκτυπο που θα έχει αλλού το Brexit είναι λοιπόν σωστές. Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι άλλοι; Πρέπει να στοχεύσουν στο να ανεβάσουν το οικονομικό κόστος της μετάβασης για τη Μεγάλη Βρετανία για να αποθαρρύνουν άλλους από το να ακολουθήσουν; Αυτό θα είναι ανεύθυνο και αντιπαραγωγικό. Πρώτον η ΕΕ έχει εμπορικό πλεόνασμα με τη Βρετανία. Ακόμα σημαντικότερο, η ΕΕ είναι ήδη απασχολημένη με το να χάνει τη φήμη της με την ηθικά άθλια συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό. Αν η ΕΕ αρχίσει να τιμωρεί ένα κράτος-μέλος γιατί αποχωρεί θα αποκτήσει τη φήμη ενός κακού καθεστώτος», τονίζει ο Μούνχαου.

«Υπάρχει ένα γερμανικό ρητό που λέει ότι κάποιος δεν πρέπει να προσπαθεί να καθυστερήσει τους ταξιδιώτες από το ταξίδι τους. Η συμβουλή μου είναι να αφήσουν τη Βρετανία να φύγει εν ειρήνη, να προσφέρουν μια καλή συμφωνία και να σκεφτούν στρατηγικά. Η ΕΕ χρειάζεται ακόμα τη Βρετανία σε πολλά πεδία πολιτικής. Και ποιος ξέρει, ίσως η Βρετανία επιλέξει να επιστρέψει στην ΕΕ στο μέλλον», καταλήγει.