Τελεσίγραφο μέχρι το βράδυ στον Ρώσο πρόεδρο για να απαντήσει ικανοποιητικά σχετικά με το νευροτοξικό παράγοντα που δηλητηρίασε τον Σκρίπαλ και την κόρη του έδωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός. Οι απειλές της Βρετανίας να στοχοθετήσει τη Μόσχα με τιμωρητικές κυρώσεις για την υπόθεση, δεν θα μείνουν αναπάντητες, προειδοποίησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ads

Η ρωσική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με την επίθεση και θα αγνοήσει το τελεσίγραφο, μέχρι το Λονδίνο να παραδώσει δείγματα της νευροτοξικής ουσίας και αρχίσει να συμμορφώνεται με τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών ερευνών σε τέτοιου είδους περιστατικά.

Η Μόσχα ζήτησε πρόσβαση στα στοιχεία για τη χημική ουσία, ωστόσο το Λονδίνο απέρριψε το αίτημα.

Όπως υπογραμμίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ, «οι “ανούσιες” κατηγορίες για εμπλοκή της Ρωσίας συνιστούν πρόκληση», καθώς «οι βρετανικές αρχές επιχειρούν να κηλιδώσουν τη φήμη της Ρωσίας».

Ads

Ούτε ένα βρετανικό μέσο ενημέρωσης δεν θα μείνει στη Ρωσία αν το Λονδίνο αποφασίσει να κλείσει το Russia Today, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Προηγήθηκε ανακοίνωση του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου της Βρετανίας Ofcom, στη οποία αναφέρεται ότι το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT θα χάσει την άδεια να εκπέμπει στη χώρα, εάν οι βρετανικές αρχές καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι πίσω από την δηλητηρίαση του Σκρίπαλ βρίσκεται η Ρωσία.

Στο στάδιο αυτό, η Σκότλαντ Γιαρντ δεν ανακοινώνει αν έχει καταλήξει σε κάποιον ύποπτο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των βρετανικών αρχών, τονίζοντας ότι ξανανοίγουν 14 φάκελοι σχετικά με παλιότερους θανάτους Ρώσων ή ατόμων συνδεόμενων με τη Ρωσία, που είχαν μπει στο αρχείο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, η ουσία με την οποία δηλητηριάστηκε ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος λέγεται Νοβιτσόκ, και με παρεμφερή ουσία δολοφονήθηκε ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας Ιβάν Κιβελίδης και η γραμματέας του το 1995.

Επίσημα η χρήση και η παραγωγή της ουσίας αυτής απαγορεύεται, βάσει διεθνών συμφωνιών, ωστόσο η παραγωγή των πρόδρομων ενώσεών του, χωρίς την έγκριση των αρχών, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, η κυβέρνηση της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσημα ότι κατέστρεψε το χημικό της οπλοστάσιο.

Σύμφωνα με πρώην συνεργάτη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, οι νευροπαραλυτικές ουσίες χρησιμοποιούνται για να εξοντώσουν κάποιον ώστε να στραφεί ευρέως η προσοχή στο συμβάν. «Οι στρατιωτικές νευροπαραλυτικές ουσίες, είναι ένας εξαιρετικά βρόμικος τρόπος για να εξοντωθεί ο στόχος, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προσβληθούν και άλλα άτομα, με αποτέλεσμα να περιπλακεί η κατάσταση. Υπάρχουν πιο εκλεπτυσμένες μέθοδοι τις οποίες χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες», φέρεται να δηλώνει στην εφημερίδα Kommersant ο πρώην συνεργάτης των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Μόνο η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη νευροπαραλυτική ουσία Νοβιτσόκ, λέει στη βρετανική The Telegraph Ρώσος χημικός και ένας από τους δημιουργούς της ουσίας αυτής.

Ο Βιλ Μιρζαγιάνοφ δήλωσε πως, ακόμη κι αν όλα κυλίσουν καλά, ο Ρώσος πρώην διπλός κατάσκοπος και η κόρη του δεν θα συνέλθουν πλήρως.

Ο Μιρζαγιάνοφ, ο οποίος ζει σήμερα στο Νιού Τζέρσι, μετανάστευσε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990 μετά τη δημοσίευση ενός επικριτικού του άρθρου, στο οποίο έγραφε ότι η Ρωσία δεν τηρεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της που σχετίζονται με τα χημικά όπλα.

«Είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο ισχυρό από κάθε γνωστή δηλητηριώδη νευροπαραλυτική ουσία», λέει ο ίδιος, εκφράζοντας φόβους για το ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί και άλλοι άνθρωποι.

Ο Ρώσος χημικός κάνει την υπόθεση ότι έφεραν ξεχωριστά στη Βρετανία δύο αβλαβή συστατικά, τα οποία αργότερα τα ένωσαν σε αεροζόλ και παρασκεύασαν τη δηλητηριώδη ουσία.

«Δέκα γραμμάρια είναι ήδη μεγάλη ποσότητα. Κατά τη θερινή περίοδο, δύο γραμμάρια είναι αρκετά για να σκοτώσεις 500 ανθρώπους» λέει Μιρζαγιάνοφ.

Ο ίδιος λέει ότι τον χημικό τύπο του Νοβιτσόκ δεν τον αποκαλύπτουν στη Ρωσία, για αυτό και θεωρεί αδιανόητο να χρησιμοποιηθεί από άλλη χώρα.
Εφόσον αποδειχθεί εμπλοκή της Ρωσίας, αυτό θα συνιστούσε «πολύ σοβαρό περιστατικό», αναφέρει από την πλευρά της η Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τον διαβεβαίωσε για τη «συμπαράσταση» του Βερολίνου.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, The Telegraph, ΑΠΕ-ΜΠΕ