Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup, σχολίασε πως οι διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και δανειστών επικεντρώνονται στο θέμα του ΦΠΑ και του ασφαλιστικού. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται για πως θα καλυφθούν τα κενά», δήλωσε. Ο νέος γύρος συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών ξεκινάει άμεσα με στόχο τη σύγκλιση των θέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. 

Ads

Σημειώνεται πως νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, που ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, κατατέθηκαν και συζητήθηκαν τα δύο σχέδια, ένα των θεσμών και ένα της ελληνικής κυβέρνησης με τις αντιπροτάσεις στα σημεία διαφωνίας. Όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή για μια συμφωνία, αλλά υπάρχουν ακόμη διαφορές. Ο πρόεδρος του Eurogroup θα ενημερώσει για τις εξελίξεις τους ηγέτες της Ευρώπης. Διαβάστε αναλυτικά τα δύο σχέδιο και τις διαφορές τους.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολιάζοντας τη συνεδρίαση είπε πως αρκετοί υπουργοί Οικονομικών άσκησαν κριτική τόσο στις ελληνικές προτάσεις όσο και σ’ αυτές των θεσμών. «Υπήρξε μεγάλη συζήτηση για τις προτάσεις, τόσο της Ελλάδας, όσο και των θεσμών» υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι ασκήθηκε κριτική από αρκετούς υπουργούς και στα δύο προτεινόμενα κείμενα. «Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα και τις επόμενες ημέρες» τόνισε.

Στο ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρεται πως «οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και θεσμών παραμένουν σε μια σειρά θεμάτων», γεγονός για το οποίο ενημέρωσαν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και οι θεσμοί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι υπουργοί Οικονομικών κάλεσαν την Ελλάδα να αποδεχτεί τις προτάσεις των δανειστών και «συμφώνησαν να αξιολογήσουν τις τελευταίες προτάσεις των ελληνικών αρχών που υποβλήθηκαν πριν από την έναρξη του Eurogroup». «Το Eurogroup είναι πιθανόν να συνεδριάσει εκ νέου το Σάββατο, 27 Ιουλίου του 2015» καταλήγει η ανακοίνωση. 

Ads