Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s, επικαλούμενος την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Την ίδια ώρα, αναθεώρησε σε αρνητική την προοπτική Γαλλίας, Βρετανίας και Αυστρίας προειδοποιώντας για υποβάθμιση.

Ads

 
Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ιταλίας σε A3 από A2, της Πορτογαλίας σε Ba3 από Ba2, της Ισπανίας σε A3 από A1, της Σλοβακίας σε A2 από A1, της Σλοβενίας σε A2 από A1 και της Μάλτας σε A3 από A2.
 
Αναθεώρησε επίσης σε αρνητική την προοπτική της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Αυστρίας, προειδοποιώντας ουσιαστικά για πιθανή υποβάθμιση των τριών αυτών χωρών οι οποίες αξιολογούνται με «ΑΑΑ».
 
Στη σχετική ανακοίνωσή της η Moody΄s εκφράζει την ανησυχία της για την ικανότητα της Ευρώπης να προωθήσει της αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση χρέους. Σημειώνει ακόμη ότι η αδύναμη οικονομία της περιοχής θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες εξυγίανσης που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις μέσω των προγραμμάτων λιτότητας.
 
Σημειώνεται ότι ένα μήνα πριν ο αξιολόγησης Standard & Poor΄s προχώρησε στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας στο ΑΑ+, από την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ, ενώ το τριπλό Α έχασε και η Αυστρία. Ο οίκος υποβάθμισε επίσης κατά δύο μονάδες την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και κατά μία μονάδα τη Μάλτα, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Υποχώρηση των χρηματιστηρίων και του ευρώ
 

Οι νέες υποβαθμίσεις Moody’s, όπως και η αναμονή της απόφασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), το οποίο συνεδριάζει αύριο με αποκλειστικό θέμα την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα, προκάλεσαν μία τάση συγκρατημένης υποχώρησης των χρηματιστηρίων και του ευρώ.
 
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSEurofirst 300 υποχωρεί κατά 0,2%, με τη μετοχή της μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας Banco Santander να σημειώνει απώλειες 1,2%, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της -μαζί με άλλες 14 ισπανικές τράπεζες- από τον οίκο Standard & Poor’s.
 
Μεγαλύτερες απώλειες κατέγραφαν τα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο δείκτης MSCI για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (πλην της Ιαπωνίας) σημείωνε ζημιές έως και 0,9% που περιορίσθηκαν στη συνέχεια. Ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο κατέγραψε, ωστόσο, άνοδο, μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της, αυξάνοντας κατά 130 δισ. δολάρια το ποσό των κεφαλαίων, με τα οποία χρηματοδοτεί την αγορά κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων και χορηγεί φθηνά δάνεια.
 
Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί κατά 0,16% και διαμορφώνεται στα 1,3170 δολάρια. Απώλειες καταγράφουν και η τιμή του πετρελαίου και του χρυσού. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχώρησε κατά 63 σεντς στα 117,30 δολάρια το βαρέλι, λόγω της ανησυχίας για την αύξηση της ζήτησης του “μαύρου χρυσού” μετά τις υποβαθμίσεις από τον Moody’s.